Çoğu kadında yaygın olarak görülen vajina kaşınması, vajinada bulunan mayanın aşırı oranda büyümesi kalıntının yanı sıra yanma ve topak şeklinde akıntılara neden olabilir. Bakteriyel vajinoz durumu ise kaşıntıya neden olan bir diğer faktördür. Kaşıntılar vajina yolunda mantardan oluşan enfeksiyondan kaynaklanır. İyi ve kötü bakterilerin arasında meydana gelen dengesizlikten sonra oluşan kaşıntı ve yanma hissi bölgede tahriş olma ya da iltihaplanma durumuna bağlı olarak gelişir.
Vajina bölgesinde yanma hissi genellikle idrar yaparken hissedilir ve kaşınmanın yanı sıra da vajinal akıntılara da neden olur. Yanma sırasında görülen semptomlar, neden meydana gelebileceği hakkına yol göstericidir.
Vajinada kaşınma neden olur?
Vajina kaşıntısına neden olabilecek birçok faktör olabilir. Bunlar genel olarak cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaş gösteren hastalıklardan dolayı çıkabilir. Stres ve kanserden dolayı oluşan vajina yanması çok nadir görülür. Bu rahatsızlık durumunun en sık nedenlerinden bir tanesi de mantar enfeksiyonu durumu olarak gösterilir. Mantarın haricinde trikomonas, genital siğil gibi cinsel temas yoluyla bulaşan hastalıklar da kaşıntı ve yanma hissine neden olabilir.
Vajina yanması için evde doğal ve bitkisel yöntemlerle çözüm önerileri
Kadınların çok fazla şikayet ettiği vajina kaşıntısı ve yanmasına iyi gelebilecek bitkisel tedavi yöntemleri de vardır. İşte, Vajina yanması için evde doğal ve bitkisel yöntemlerle çözüm önerileri..
"Buz Torbası"
Buz torbası genel olarak biline bir yöntemdir. Vajina kaşıntısı veya yanmasında buz torbasıyla kompres yapabilirsiniz.
"Elma Sirkesi"
Elma sirkesi, antibakteriyel ve antifungal özelliklerine sahip olan mucizevi bir besindir. Vajina kaşıntısı veya yanması durumunda tek yapılması gereken 2 yemek kaşığı elma sirkesini ılık suyla karıştırmak ve daha sonra da bu suyu vajina bölgenizi temizlemek. İki ya da üç gün boyunca düzenli olarak yaptığının bu işlemle rahatsızlığınızın gittiğini göreceksiniz.
"Fesleğen"
Mucize özelliklere sahip olan fesleğenin yapraklarında anti mikrobik, antifungal ve anti bakteriyel özellikler mevcuttur. Su dolu bir kabın içine ilave edeceğiniz fesleğen yapraklarını kaynattıktan sonra 20 dakika kadar demleyin. Demlediğiniz suyu günde iki defa tüketin.
Vajina kaşıntısı için yapmanız gereken en önemli husus, o bölgeyi temiz tutmaktır. Daha sonrasında vajinal duş yapmaktan mutlaka kaçınılmalı ve özellikle pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Dar kıyafet tercihini bir kenara bırakıp rahat kıyafetler giyilmeli ve çamaşırlarınızı yıkarken çok fazla detarjan kullanılmamalı, bol su ile durulanmalıdır.
* Genital bölgenizin temizliğinde ılık su kullanın.
* Duş sırasında kesinlikle, kokulu sabun, losyon ve köpüklü banyo ürünleri kullanmayın.
* Srey ve duş jeli gibi hijyen ürünlerinden kaçının.
* Deniz veya havuzdan çıktıktan sonra üzerinizi mutlaka değiştirin ve temiz iç çamaşırı tercih edin.
* İç çamaşırlarınızı sık sık değiştirmeye özen gösterin.
* Mayısa enfeksiyonu gibi bir rahatsızlığa yakalanmamak için de gün içinde bol bol yoğurt tüketin.