Kadının doğurgan yıllarında vajina, östrojen hormonu ile beslenir. Bu hormon, vajina duvarını kalınlaştırır. Cinsel birleşme ve doğum sırasında östrojen hormonu gerilmeyi sağlayan kıvrımlar oluşturur.
Menopoz dönemine girildiğinde ise östrojen hormonu düşerek vajina duvarı incelir ve daha kıvrımlı hale gelir. Üremenin durduğu bu dönemde organın gerilme kapasitesi azalır ve hormon salgılanmaması nedeniyle vajinal kuruluk oluşur. Bu yüzden cinsel hayat daha zor ve acı verici bir hale gelebilir. Acının neden olduğu korku ve kaygı vajinismusa neden olur. Bu kadın sağlığı için oldukça sağlıksızdır.
Vajina sağlığı için dikkat edilmesi gerekenlerin başında cinsel hayat gelir. Korunma yöntemleri vajina sağlığı için oldukça önemlidir. Cinsel yolla rahim ağzı kanserine varıncaya kadar birçok sağlık sorunu yaşanır. Bu nedenle güvenilir korunma yöntemleri kullanmak önemlidir.
Vajina temizlemek için kullanılan ekstra hijyen ürünleri organın dengesini bozabilir. Vajinan temizlenmesi için farklı ürünler kullanmaya gerek yoktur. Vajina kendi kendini temizleyebilir.
Adet döneminde rahimdeki kasılmalar meydana gelir. Rahimin çok fazla daralmasıyla kas dokusuna oksjen girişi azalır ve ağrı oluşur. Öte yandan uterin miyomlar, polipler ve enfeksiyonlar da ağrıya neden olabilir.
Tüm vücudumuzun sağlığı için ne yediğimize dikkat etmemiz gerektiği gibi vajina sağlığı için de dikkat etmek gerekiyor. Besinler asit-baz dengesinde değişimler oluşturur, bu değişimler vajinanın kendi kendini temizlemesinde etki eder. Ananas, zencefil, ve kırmızı meyveler vajina sağlığı için oldukça yararlıdır.