Uzun süren Covid gizemini koruyor… 400 milyon insan bu durumdan mağdur

Yeni bir rapora göre, dünya çapında yaklaşık 400 milyon insanın uzun süreli Covid geçirdiği görülüyor. Araştırmacılar, bu durumun hastalar ve toplum üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu belirti. Hazırlanan rapora göre, Covid etkisi uzun süreli devam ederse ekonomik kaynakları büyük etkileyeceğini öne sürdü.

13.08.2024-10:47 - (Son Güncelleme: 13.08.2024-12:10) Uzun süren Covid gizemini koruyor… 400 milyon insan bu durumdan mağdur

Bilim insanlarının yeni raporuna göre, dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişi uzun süreli Covid'den etkilenmiş durumda. Ekiplere göre sağlık hizmetleri ve hastaların işe dönememesi gibi faktörlerden kaynaklanan ekonomik maliyetin her yıl dünya çapında yaklaşık 1 trilyon dolar olduğu söylendi.  Bu rakam ise küresel ekonominin yaklaşık yüzde 1'i kadar olduğu tahmin ediliyor. 2022 verilerine göre iki milyon ila dört milyon yetişkin uzun Covid nedeniyle işsiz kaldı. Hastalığı uzun atlatan kişilerin virüse hiç yakalanmayanlara göre istihdam edilme olasılığı ise yüzde 10 daha az olduğu görüldü.

 “Uzun Süreli Covid Geçirenlerin Raporu Açıklandı”

Yurt dışında yayımlanan Nature Medicine dergisinde yer alan  rapora göre dünya genelinde yetişkinlerin yaklaşık yüzde 6'sı Covid geçirdi. Diğer taraftan bu raporda çocukların uzun süreli Covid geçirme oranı   ise yüzde 1'i olarak verildi. Dergide yer alan raporda, gerçek sayının daha yüksek olabileceği, çünkü tahminlerin yalnızca virüsün bulaşıcı aşamasında semptomlar gösterdikten sonra uzun süreli Covid geliştiren kişileri içerdiği ve birden fazla Covid enfeksiyonu geçiren kişileri içermediği öne sürüldü. Bu yüzden verilen tahminler bile uzmanları tedirgin etti.


“Hayatları Olumsuz Etkilendi”

Uzun süren Covid, hastaların refahını ve benlik duygusunu etkilediği söylendi. Bununla kalmayıp çalışma, sosyalleşme, başkalarına bakma, ev işlerini yönetme ve toplum faaliyetlerine katılma yeteneklerini önemli ölçüde etkilediği görüldü. Bu durumun sadece hastaları değil hastaların ailelerini, bakıcılarını ve çevrelerini de olumsuz etkilediği tespit edildi.

Damla Eroğlu
damlaeroglu@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal