Uzmanlardan sonbahar için korkutan uyarı: La Nina’dan sonra ‘su yılı’ geliyor

Yaz aylarında sıcaklıkların anormal derecede yükselmesi sonrası uzmanlardan korkutan uyarı geldi. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF), sonbahar uyarısında bulunarak Kasım ayının önceki yıllara göre daha sıcak geçeceğini bildirdi.

11.08.2024-12:15 - (Son Güncelleme: 11.08.2024-12:15) Uzmanlardan sonbahar için korkutan uyarı: La Nina’dan sonra ‘su yılı’ geliyor

Yaz mevsiminden sonra sonbahar da çok sıcak geçebilir. Yaz mevsiminin sonlarına yaklaşırken, Türkiye’nin bazı bölgeleri Afrika kökenli sıcaklarla bunulurken, diğer bölgelerde ise sağanak yağış uyarıları artıyor. Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Barış Önol, sonbahar için öngörülerde bulundu.

Sonbahar ayı beklenenden daha sıcak olacak

DHA’da yer alan habere göre; Prof. Dr. Önol, Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sıcaklıkların beklenenden daha yüksek olacağını belirtti. Yaz mevsiminin sıcak geçtiğini vurgulayan Önol, sonbaharın da benzer şekilde sıcak geçeceğini öngördü. ECMWF'nin tahminlerine dayanarak "Kırmızı gezegen serisine hız kesmeden devam ediyoruz," diyen Önol, El Nino'nun Nisan ayında sona erdiğini ve La Nina'nın başladığını belirtti. Ayrıca, güneş döngüsündeki radyasyon artışının sıcaklıkları etkileyebileceğini ifade etti.

Uzmanlardan sonbahar için korkutan uyarı: La Nina’dan sonra ‘su yılı’ geliyor

Yağış miktarları da artacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün ECMWF tahminlerine göre, Eylül ayında Türkiye’nin iç ve güneybatı kesimlerinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde olacağı öngörülüyor. Diğer bölgelerde ise sıcaklıkların mevsim normallerinin 0,5 ila 1 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Yağış miktarının ülke genelinde mevsim normallerinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Ekim ayında, batı bölgeleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sıcaklıkların mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde olması öngörülüyor. Diğer bölgelerde ise mevsim normallerinin 0,5 ila 1 derece üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Yağışların da mevsim normalleri civarında olması bekleniyor.

Kasım ayında ise, hava sıcaklıklarının ülke genelinde mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde olması öngörülüyor. Yağış miktarının da yine mevsim normalleri civarında gerçekleşmesi bekleniyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal