Uzmanlardan Hipertansiyon ve Böbrek Hastalarına Uyarı

Uzmanlar hipertansiyon ve kronik böbrek hastası olan kişilerin işlenmiş gıdalar tüketmemeleri konusunda önemli uyarılarda bulundu. Uzmanlar aynı zamanda tuz tüketiminin de sonlandırılması gerektiğini hatırlattı.

07.05.2020-15:14 - (Son Güncelleme: 07.05.2020-15:53) Uzmanlardan Hipertansiyon ve Böbrek Hastalarına Uyarı

Prof. Dr. Sedat Üstündağ, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 18 yaş üstü erişkin bireylerde hipertansif hasta oranının %30, kronik böbrek hastalığı olanların oranının da olduğunu, her iki hastalığın da ilerleyen yaşlar ise daha da yaygınlaştığını belirtti.

“COVID-19 KRONİK HASTALIĞI OLANLARDA AĞIR SEYREDİYOR”

Ülkemizde 50-60 yaş aralığı baz alındığı zaman toplumun yaklaşık %54'ünün hipertansiyon, %20'sinin ise kronik böbrek hastalığından muzdarip olduğunu ifade eden Üstündağ, yeni Coronavirüsün kronik hastalığı olanlarda daha ağır seyrettiğini kaydetti.

Sağlık Bakanlığının açıkladığı önlemler in yanı sıra özellikle hipertansiyon ve böbrek hastalarının tuz kullanımına dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Üstündağ, şu açıklamalarda bulundu:

"Eğer tuz kaybettiren bir hastalıkları yok ise, hipertansiyon ve kronik böbrek hastalarına evde bulundukları bu dönemde de tuz tüketimine mutlaka dikkat etmelerini tavsiye ediyorum. Biliyorsunuz böbreklerimiz bir günde en fazla 5 gram sofra tuzunu uzaklaştırabiliyor ama ülkemizde günlük diyetimizle bir günde ortalama 15 gram tuz tüketiyoruz. Tuzu aşırı tüketirsek kan basıncımız düzene giremez, kan basıncı kontrol altında değilse bu kez böbrek hastalığımız çok hızlı ilerleyebilir."

“İŞLENMEMİŞ GIDALARI TERCİH EDİN”

Prof. Dr. Üstündağ, ince bir dilim ekmekte 200 miligram, bazı peynirlerin 100 gramında 5 gram, parmesan peynirin 100 gramında yaklaşık 20 gram tuz bulunduğunu belirterek, "Kronik böbrek hastalığı veya hipertansiyonu olan hastalara önerim, lütfen evde kaldığınız şu günlerde mümkün olduğunca işlenmemiş gıdaları tercih edin, yemek pişirirken veya sofrada tuz ilavesi yapmayın," şeklinde uyarıda bulundu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal