Uzmanlar, Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin ardından diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artışı beklenmesine dair değerlendirmelerde bulundu. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, yeni ekonomi yönetimiyle başlayan sürecin sonuçlarını vermeye başladığını belirterek, enflasyonla mücadelede izlenen yol haritasının ve politika faizindeki düşüşün piyasalara olumlu bir hava kattığını ifade etti. Ayrıca, 2023'te hedeflenen yüzde 4,5'lik büyüme rakamının da Türkiye'nin uluslararası bakış açısını değiştirmeye başladığını söyledi. İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu da benzer bir tablonun devam etmesi durumunda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından not artırımları gelebileceğini vurguladı.
Şener, ''Diğer taraftan son on aylık dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası rezervlerinin yeniden 130 milyar doların üzerine çıkması, 2023’ü 45 milyar dolarla kapatan cari açığın bu ay itibarıyla 36-37 milyar dolar seviyelerine kadar gerileyecek olması, deprem harcamaları hariç yüzde 2,6 düzeyinde olan bütçe açığının (Maastricht kriterlerinin altında ) ve gri bölgeden çıkış için gösterilen çabaların not artırımında önemli unsurlar olarak ön plana çıktığı görülmektedir.'' açıklamasında bulundu.
Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin, ileriki dönemde daha fazla yabancı yatırım çekmesini, uluslararası piyasalardan kamu ve özel sektörün daha uygun maliyetli sermaye temin etmesini sağlayacağı öngörüsünde bulunan İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, enflasyonun temmuz ayından itibaren beklenen düşüşleri yaşaması, makro ihtiyati tedbirler ve yapısal reformlara ağırlık verilmesi durumunda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarının da Türkiye'ye not artırımı yapmasının sürpriz olmayacağını belirtti. İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu ise Fitch'in not artışının olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti.
Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesinin, görünümün "durağan"dan "pozitife" çıkarılmasıyla birlikte gerçekleşmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirten İstanbul Topkapı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, bu gelişmelerde para politikasındaki sıkılaşmanın güçlü bir şekilde yapılmasının ve cari işlemler açığının beklenenden fazla gerilemesinin etkili olduğunu ifade etti. Aslanoğlu, Fitch'in genellikle para politikasını daha fazla önemsediğini ve Merkez Bankası'nın kararlı adımlarının bu değerlendirmeyi etkilediğini belirtirken, seçim sonrasında uygulanan politikalara benzer bir tablonun devam etmesi durumunda diğer kredi derecelendirme kuruluşlarından da not artırımlarının gelebileceğini vurguladı.