Uzmanlardan dikkat çeken analiz: Kuzey Kore lideri savaşı gerçekten istiyor mu?

ABD ve Güney Kore başta olmak üzere pek çok ülke ile gerilim yaşayan Kuzey Kore’nin lideri Kim Jong Un hakkında dikkat çeken bir analiz hazırlandı. İşte detaylar…

23.01.2024-11:13 - (Son Güncelleme: 23.01.2024-15:27)

İki önemli analist, geçtiğimiz hafta Kuzey Kore lideri Kim Jong Un hakkında dikkat çeken bir analiz hazırladı. Jong Un’un Kuzey Kore ile Güney Kore’yi birleştirme hedefinden vazgeçtiğini söyleyen analistler, iki ülkenin de birbirleriyle savaşan bağımsız devletler olduğunu söylediğini bildirdi.

Kim Jong Un büyükbabası gibi bir karar aldı

BBC’nin haberine göre; Eski CIA analisti Robert L Carlin ve Kuzey'i birkaç kez ziyaret eden nükleer bilim adamı Siegfried S Hecker, "Kim Jong Un'un 1950'deki büyükbabası gibi stratejik bir karar alarak savaşa gittiğine inanıyoruz" sözlerini kullandı.

Yapılan açıklama sonrasında Washington ve Seul’de alarm seviyesi kırmızıya çevrilirken Kuzey Kore’nin savaş stratejisi tartışılmaya başlandı. Ancak, çoğu analist savaş senaryosuna katılmıyor. BBC, Asya, Avrupa ve Kuzey Amerika'dan yedi uzmanla yapılan görüşmelerde, hiçbiri bu düşünceyi desteklemedi.

Hollanda merkezli Crisis Group'tan Kore gözlemcisi Christopher Green, "Tüm rejimini potansiyel bir felakete sürüklemek, Kuzey Koreliler için uygun değil. Acımasızca Makyavelci olduklarını kanıtladılar" diyor. O ve diğer uzmanlar, Kuzey'in genellikle Batılı güçleri diyalog masasına çekmeye çalıştığını ve içeride de siyasi baskılara maruz kaldığını belirtiyorlar.

Ancak, Bay Kim'in artan yaygaracı tavrının göz ardı edilemeyeceği ve rejiminin daha da tehlikeli hale geldiği konusunda hemfikirler. Çoğu kişi savaşın hâlâ olası olmadığını savunsa da, bazıları hala daha sınırlı bir çatışmanın mümkün olabileceğinden endişe duyuyor.

Kim Jong Un

Pyongyang’tan gelen son mesajlar neden öncekilerden farklı?

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'u yakından takip eden gözlemciler, onun nükleer tehditlerine alışkın olsalar da, son gelen mesajların farklı bir nitelik taşıdığını ifade ediyor. Yılbaşı Gecesi'nde "Kore yarımadasında her an savaş çıkabileceği artık oldu bitti" açıklamasından sadece altı gün sonra, Kuzey Kore ordusu sınırın ötesine topçu ateşi açtı.

Kuzey Kore aynı zamanda Ocak ayının başından bu yana yeni bir katı yakıtlı füzenin ve nükleer silah taşıyabilecek su altı saldırı insansız hava araçlarının test edildiğini iddia etti. Bu eylemler, BM yaptırımlarına açıkça aykırı olarak, neredeyse her ay düzenlenen füze fırlatmalarının ve silah geliştirme çalışmalarının devamı niteliğinde.

Ancak geçen hafta yapılan açıklama, Kim Jong Un'un resmi olarak birleşme hedefinden vazgeçildiği yönündeydi. Güney Kore ile yeniden birleşme, Kuzey'in ideolojisinin önemli bir parçası olmuştu, ancak Kuzey Kore lideri şimdi bu temel ideolojik ilkeyi değiştirme kararı almış gibi görünüyor. Diplomasi kanallarını kapattığı ve sınır ötesi radyo yayınlarını sonlandırdığı gibi, Pyongyang'daki Yeniden Birleşme Kemeri olarak bilinen dokuz katlı anıtı yıkma kararı aldı. Kemer, 2001 yılında babası ve büyükbabasının yeniden birleşme çabalarını simgeliyordu ve bu karar, Kuzey Kore liderinin geçmişin mirasını tam anlamıyla değiştirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal