Uzmanlardan Denizanası Uyarısı: Zehirliyor!

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sıcaktan bunalan vatandaşlar serinlemek için denizlere akın ediyor. Ancak uzmanlar yüzen kişilerin denizanası gördüklerinde 1-2 metre uzağa kaçmaları gerektiğini belirtti. Çünkü ara kısımlarda bulunana zehirli denizanaları hayati risk oluşturabilir.

27.07.2020-09:03 - (Son Güncelleme: 27.07.2020-09:00) Uzmanlardan Denizanası Uyarısı: Zehirliyor!

Antalya'da kısa süre önce denizanası sokması şikayetiyle birkaç vatandaşın hastaneye başvurması üzerine endişeler artmaya başladı. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu mevsimde Antalya'da çok fazla denizanası görülmediğini belirtti. Gökoğlu, denizde yer alan bazı canlıların da denizanası sokmasıyla aynı etkiyi yaratabileceğini, denizde eskiden kalmış, ip, halat ve şamandıralarda deniz canlısı hidrozoanların yer aldığını, bunların insan vücudunda kızarma, yanma ve kaşıntıya neden olabileceğini aktardı.

DENİZANASI SOKMASIYLA AYNI BELİRTİLERİ GÖSYERİYOR

Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, ‘Özellikle şu an denizanası miktarı çok düşük, çok nadir gözüküyor. Ancak bu olmadıkları anlamına gelmiyor. Eskiden deniz içinde kalmış şamandıralarda, mantarlarda hidrozoanlar var, yani deniz canlıları var. Bunlara değdiğiniz zaman vücudunuzda yanma ve kaşıntı yapabilir. Bu dönemde sıklıkla karşılaştığımız şikayetler bunlar. Özellikle eskiden kalmış ip, halat, şamandıra varsa yüzen kişiler elinin içiyle dokunabilir ama vücutlarını temas ettirmesinler. Hidrosoğanlar yanma ve kaşıntı yapabilir. Denizanaları da aynı şekilde kaşıntı ve yanma yapabilir’ ifadelerini kullandı.

AMONYAK VEYA ALKOL SÜRÜLEBİLİR

Yüzen kişilere denizanası dokunduğu zaman, dokunduğu yerlerde içi su dolu kabarcıklar görülebildiğini belirten Prof. Dr. Gökoğlu, ‘Bu durumda yapılacak şey amonyak veya alkol sürmeleri. O noktalarda daha çok şikayet olursa bir sağlık kuruluşuna gidip göstermeleri gerekir. Vatandaşlarımız denizde eskiden kalmış halatlara, iplere, şamandıralara dokunmasınlar. Denizanalarına yaklaşmasınlar. Vatandaşlar denizanasını görünce 1-2 metre uzağında kalmaları gerekiyor. Çünkü ara kısımlarında zehirli hücreleri var, onlar etkileyebilir’ şeklinde konuştu.

'KIZILDENİZ ORİJİNLİ TERS YÜZ DENİZANASI GÖRÜLÜYOR'

Denizanalarının Mart-Mayıs aylarına doğru Antalya açıklarından geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, bu dönemin geri kaldığını ancak Kızıldeniz orijinli ters yüz denizanası denilen türün şu anda görülmekte olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Gökoğlu, ‘Ters yüz denilen denizanası sıklıkla kumun üzerinde görülür. Yine Kızıldeniz'den gelen bir tür görülebilir. Onu denizde herkes görebilir, çünkü çok büyük iri bir tür. Ters yüz dediğimiz denizanası özellikle liman içlerinde, besinin bol olduğu Phalesis'te, yat limanı, balıkçı barınağı içerisinde Kemer'deki o sığlıklarda gözükebilir’ diye konuştu.

DENİZANASI SOKMASINDA NE YAPMALI?

Denizanasının soktuğu bölgeye dokunulmamalı ve asla kaşınmamalıdır. Çünkü ısırılan bölgedeki enfeksiyon hızlı bir şekilde yayılabilir. Isırılan bölgenin üzerine deniz suyu dökülebilir. Üzerini herhangi bir şeyle örtülmemeli. Enfeksiyon hava almadığı zaman iltihaplanabilir.

SİRKE

Denizanasının ısırdığı bölge sirke ile yıkanabilir. Daha sonra denizanasının kalan dokunaçları cımbız yardımıyla alınabilir. Sirkeyi daha etkili hale getirmek için içerisine bir miktar kaya tuzu ekleyebilirsiniz.

KARBONAT

Denizanası sokmasından sonra çok fazla kaşıntı görülür. Kaşıntıyı azaltmak için 2 yemek kaşığı tuzu, 3 yemek kaşığı karbonatı ve bir buçuk bardak ılık suyu karıştırıp krem kıvamına getirin. Daha sonra bu bölgeye dokunaçlardan temizleyip hazırladığınız kremi sürebilirsiniz. 5 dakika bekledikten sonra sirke veya deniz suyu dökerek temizleyebilirsiniz.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal