Uzmanlar müsilaj tehlikesi için kasım ayına dair uyarıda bulundu. Müsilajın 17 Ağustos 2021 tarihinden itibaren deniz yüzeyi ile denizin dibi arasında kalan bölgede görünmeyen bir duruma geldiğini belirten uzmanlar, Nisan ayının ortasından başlayarak kıyıları ve körfezleri kapladığını söyledi. Herkesi korku içine alan urumla ilgili olarak, Temmuz ortasından evvel deniz yüzeyinden kaybolduğunu söylüyor. Müsilajın Ağustosta ise su kolonunda görünmez bir hal aldığını belirterek, kurtulduğumuzu düşündüğümü fakat müsilajın bitmediğini söylüyor. Müsilajın bir neden değil sonuç olduğunu söyleyen uzmanlar, nedenleri ortadan kaldırmadığımız takdirse sonucun değişmeyeceğini söylüyorlar.
MÜSİLAJIN ÜÇ ANA SEBEBİ BULUNUYOR
Uzmanların açıklamalarına göre; müsilaja sebep olan üç ana sebep var. Bunlardan ilki, deniz duyu yüzey sıcaklık ortalamasının yüksek olmasıdır diyen uzmanlar, bunun küresel ısınmaya ilişkin olduğunu ve etkisini sürdüğünü söylüyor. İkinci bir sebep ise; Marmara Denizi'nin çevresinde yer alan tüm atıkların doğru bir şekilde arıtılmadan denize gönderiliyor olması. Üçüncü sebep ise; Marmara Denizi’ne özgü durağan yapı. Böylece, Karadeniz'den gelen suyla beraber arada fazla sirkülasyonun olması fakat genel olarak durağan yapıda bulunması. Şimdi müsilajın yüzeyde görünmemesinin sebebi ise Karadeniz'den gelmekte olan suyun sirkülasyonu artırasıdır. Fakat mevcutta müsilaja sebep olan bu üç etkinin hala devam ettiği belirtiliyor. Müsilaj da bununla birlikte devam ettiği söyleniyor.
UZMANLAR KASIM AYI İÇİN UYARDI
Deniz yüzeyinde yer alan müsilaj tabakasının denizin dibine çöktüğünü ifade eden uzmanlar, çöken tabakaların aynı zamanda çürümeye ve parçalanmaya başlamış olduğunu tespit eden uzmanlar, kasım ayı için uyarıda bulundu. Denize ellerini daldırdıklarında yüzeydeki gri kahve tonunda olan rengin aniden simsiyah bir hal aldığını söyleyerek ince bir kıvamda tortuya döndüğünü söyleyen uzmanlar, bu parçalanmaya mikroorganizmaların sebep olduğunu söylüyorlar. Denizin dibinde müsilajı parçaladıklarını ifade eden uzmanlar, parçalama esnasında de suyun içinde bulunan oksijeni kullandığını belirtiyorlar. Yapılan bu tespitler dikkate alınmadığı takdirde ise kasım ayında tekrar müsilajla karşılaşma ihtimalimiz çok fazla olduğu söyleniyor.
BALIK YİYEBİLİR MİYİZ? SORUSUNA RESMİ AÇIKLAMAYLA CEVAP VERİLDİ
Vatandaşlar, 1 Eylül’de açılan avlanma sezonunun başlamasıyla birlikte balık yiyebilecek miyiz sorusuna yanıt arıyorlardı. Uzmanlar, balık yenilmesiyle alakalı olarak Tarım Bakanlığı’ndan olumsuz açıklama yapılmadığı müddetçe kimsenin sözüne itibar edilmemesi gerektiğini ve resmi otoritelerin yapacağı açıklamaların takip edilmesi gerektiğini belirtiyorlar.