Domates, karpuz, patates, sarımsak, muz, salatalık, peynir... Hemen hemen hepsi sofralarımızın eksilmez öğünleri olarak karşımıza çıkıyor. Onlar aracılığıyla vücudumuz girecek olan vitaminler, mineraller ve pek çok unsur sağlığımız için çok önemli.
Bazı zamanlarda uzun süreli sakladığımız besinlerde küflenme meydana gelmeye başlar. Oldukça can sıkıcı olan bu durumda kimi zaman küflenmiş kısım ayrılır ve o besin tüketilmeye devam eder. Peki ama küflü besin tüketmek zararlı mı?
Küfün üzerinde birtakım toksik kimyasallar bulunur ve bu da kusma, bulantı ve ishal gibi şikayetler ile kendini gösteren karaciğer hasarına neden olabilirler.
Küfler arasında en yaygın olarak görülen, toksik etkisi dolayısıyla kansere bile neden olabilen aflatoksindir.
Ancak her gıdada bu küf cinsine rastlanmaz. Aflatoksine en çok yer fıstığı ve mısırda rastlanır.
Ancak her gıdada bu küf cinsine rastlanmaz. Aflatoksine en çok yer fıstığı ve mısırda rastlanır.
Aslında uzmanlar küfün tek başına o kadar da tehlikeli olmadığını söylüyor.
Yani sizi hasta edebilecek şey, küf ile birlikte oluşan bakterilerdir. Böyle durumlarda da kusma, ishal ve bulantı gibi semptomlar yaşayabilirsiniz.
Birçok çeşidi bulunan küfü tüketirken dikkatli olunması gerektiğini belirten uzmanlar, aynı zamanda her küflü besinin sanıldığı üzere sağlık için tehlike oluşturmadığını belirtiyor.
Ancak tüketirken yinede dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor.