Uzmanlar Uyardı: Koronavirüs Etin Üzerinde Yaşayabiliyor!

Kurban Bayramı yaklaşırken birçok kişi ‘Kurban etinden virüs bulaşır mı?’ diye araştırmaya başladı. Konu üzerine uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu. Peki, kurban etinden Koronavirüs bulaşır mı? Detaylar haberimizde…

24.07.2020-13:46 - (Son Güncelleme: 24.07.2020-12:31) Uzmanlar Uyardı: Koronavirüs Etin Üzerinde Yaşayabiliyor!

Kurban Bayramı'nın yaklaşması üzerine kalabalığın tehlikeyi artıracağını ve kurban kesim yerlerinde tedbirler alınması gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Güler Delibalta, ‘Seçilen kurbanlıkların sağlıklı olması, sağlıklı koşullarda profesyonel kişiler tarafından kesim yapılması da virüsten korunmak kadar önemlidir. Kalabalık ortamda etin kesildiği sırada virüsü taşıyan kişilerin konuşma, öksürme, hapşırma sırasında saçtığı damlacıklar etin üzerine gelirse, virüs etin üzerinde birkaç saat canlı kalabilir. Virüsün ete bulaşma riski uygun şartlarda pişirilerek azalabilir. Pişen ette virüs olmaz’ ifadelerini kullandı.

EL HİJYENİNE DİKKAT!

Kurbanın kesilmesi, pay edilip dağıtılması, depolanması, pişirmeye hazır hale getirilmesi ve birçok işlem sırasında el hijyenine ekstra dikkat edilmesi konusunda uyarıda bulunan Uzm. Dr. Güler Delibalta ‘Virüs bulaşmış ete dokunulduğunda elleri, sabunla yıkamadan ağzınıza, burnunuza ve gözünüze temas ettirirseniz bulaş riskini arttırıyor. Kurban kesim ve pay işini yapan veya kalabalık ortamda bulunan-gezinen kişilerden birinin virüsü bulaştırıcı olabilmesi mümkün. Eller, ete dokunduktan sonra su ve sabunla en az 20-30 saniye yıkanmadan ağız, burun ve göze temas ettirilmemeli. Kesim sırasında olabildiğince az sayıda kişi olmalıdır. Maskelerin usulüne uygun olarak takılması ve sosyal mesafe kurallarını gözeterek işlemlerin gerçekleşmesi gerekir’ dedi.

STERİL OLUNMASI VİRÜS RİSKİNİ AZALTIR

Koronavirüsün yanı sıra başka enfeksiyonlar olduğunu da belirten Dr. Güler Delibalta, ‘Yeni kesilen etlerin seri ve steril bir şekilde uygun koşullarda muhafaza edilmemesi, bulaşıcı hastalık riskini oldukça artırır. Uygunsuz ortamlarda hijyen kurallarına uymadan kesim yapılması, hayvanlarda görülen birçok bakteriyel, viral, parazitler ve mantar hastalıkları direk temas ile bulaşabilir’ şeklinde konuştu.

ET VE ET ÜRÜNLERİNDE BAKTERİLER HIZLICA ÇOĞALIYOR

Et ve et ürünlerin bakterilerin çoğalması için son derece uygun koşullara sahiptir diyen Delibalta, konuşmasına şu şekilde devam etti:

‘Bu gibi uygun ortamlarda bakteriler hızla ürerler ve tek bir bakteriden 7 saat içinde 2 milyon, 12 saat içinde bir milyar bakteri oluşabilir. Bu durum hafif bir bakteri yüküne sahip bir etin iyi muhafaza edilmediği takdirde bir gece sonra insan sağlığı açısından son derece riskli bir durum oluşturabilir. Bu nedenle kesim, yüzüm ve eti parçalama işlemlerinin güneş görmeyen serin yerlerde, kesim sırasında kullanılan bıçak, satır gibi kesici aletlerin, kullanılan kapların ve kesim yapan kişilerin ellerinin temiz olması oldukça önemlidir.’

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Bakteri taşıyan etlerin sindirim sistemine ulaşması mikroorganizmaya bağlı toksinlerden dolayı gıda zehirlenmesine ve çeşitli enfeksiyon hastalıklarını neden olabileceğini belirten Delibalta, ‘Gıda zehirlenmesi genellikle hafif geçirilse de bazen ölümcül de olabilen yaygın bir hastalıktır. En yaygın görülen belirtiler ise kusma, karın ağrısı ve ishaldir. Sebebe bağlı olarak, belirtiler dâhilinde ateş ve üşüme, kanlı dışkılama, dehidrasyon (bedenin çok fazla sıvı kaybetmesi) kas ağrıları, halsizlik ve bitkinlik de sayılabilir’ diye konuştu.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal