Uzmanlar Antibiyotik Direncinin Kovid-19’dan Daha Tehlikeli Olduğunu Bildirdi

Tüm dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken asıl tehlikeyi gözden kaçırıyor. Bilim insanları dünyayı bekleyen en büyük sağlık tehdidinin antibiyotik direnci olduğunu bildirdi.

11.09.2020-09:55 - (Son Güncelleme: 11.09.2020-12:08) Uzmanlar Antibiyotik Direncinin Kovid-19’dan Daha Tehlikeli Olduğunu Bildirdi

Avustralya Bilimsel ve Endüstriyel Araştırmalar Organizasyonu’nda (CSIRO) Biyogüvenlik Araştırmaları Direktörü olarak görev yapan Dr. Paul De Barro, ‘Koronavirüs, antibiyotik direncinin potansiyel etkilerinin yanına bile yaklaşamaz’ dedi.

PASİFİK’TE ACİL DURUM

Üç yıldır bir çalışma yürüten De Barro ve ekibi, yaklaşık 880 binlik nüfusuna rağmen dünyanın en fazla bakteri enfeksiyonu oranına sahip olan ada ülkesi Fiji’yi mercek altına aldı. Pasifik adaları ülkelerinde acil durum olduğuna dikkat çeken De Barro, çok fazla antibiyotik kullanımının enfeksiyon hastalıkları riskini artırdığını vurguladı.

CSIRO’nun verilerine göre Fiji’de geçtiğimiz ay 10 kişi leptospiroz hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdi. Bir bakteri enfeksiyonu olan bu hastalık hem insanları hem de hayvanların etkilenmesine neden oluyor.

‘KARANLIK ÇAĞLARA DÖNÜŞ’

Antibiyotik direncinin tıptaki tüm ilerlemeleri bir anda alaşağı edeceğini ve karanlık çağlara geri döndürebileceğini belirten De Barro, ‘Eğer Kovid-19’un kötü olduğunu düşünüyorsanız, antibiyotik direncini istemezsiniz. Durumu abarttığımı düşünmüyorum, bu insanlık için en büyük sağlık tehdidi. Kovid-19, antibiyotik direncinin potansiyel etkilerinin yanına bile yaklaşamaz’ uyarısında bulundu.

SİSTEM BASKI ALTINDA KALACAK

Sağlık sisteminde antibiyotiklerin büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren De Barro, ‘Basit bir çizik veya doğum yapmak bile sizi öldürebilir. Kanser tedavileri, ameliyatlar, diyabet bunların hepsinin arka planında antibiyotikler kullanılıyor. Eğer yanlış kullanım devam ederse, sağlık sistemi Kovid-19’da gördüğümüz gibi büyük baskı altında kalacak’ dedi.

YILDA 700 BİN ÖLÜM

Koronavirüse karşı en önemli korunma yönteminin sosyal mesafe olduğunu ancak antibiyotik direncine karşı hiçbir işe yaramadığını anlatan De Barro, bakterilerin gıdalarda, suda, havada ve günlük temas edilen kapı kollar, asansör tuşları, telefon, para gibi alanlarda bulunduğunu vurguladı. CSIRO'nun çalışmasına göre antibiyotik direnci yılda 700 bin kişinin ölümüne neden oluyor. De Barro, eğer önüne geçilmezse bu rakamın dünya genelinde yıllık 10 milyonu bulabileceğini söylüyor.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal