Uzmanlar adını süper besin koydu: 24 saatte kanserini büyümesini azaltıyor

Çağın hastalığı olarak bilinen ve her yıl giderek artan kanser, yaşam tarzı ve beslenme şekli ile kontrol altına alına bilen hastalıklardan biri. Yurt dışında yapılan bir araştırmada, kanser hakkında çok önemli bilgiler elde edildi. Süper gıda olarak adlandırılan besin kanseri 24 saat içinde azaltıyor. İşte detaylar…

18.08.2022-15:56 - (Son Güncelleme: 18.08.2022-16:08) Uzmanlar adını süper besin koydu: 24 saatte kanserini büyümesini azaltıyor

Geleceğin hastalığı olarak adlandırılan kanser, yaşam tarzı ve beslenme şekliyle doğru orantıda ilerleyen bir hastalık. Dünya genelinde kansere yakalanan hastaların çoğunda düzensiz beslenme görülmektedir. Son dönemler yapılan bir araştırmada ortaya çıkan süper besin ise tam 24 saatte kanserin vücuttaki etkisini azaltıyor. 

Süper besin kanserli hücrelerin büyümesini engelliyor 

Yapılan araştırmalarda Aronya (Chokeberry), denilen besinin 24 saatte kanserin büyümesini engellediği ortaya çıktı. Acı tadıyla bilinen Aronia berry meyvesi son yıllarda, güçlü antikanser ajanları ve fitokimyasalları nedeniyle tıp uzmanlarının dikkatini çekti. Bir süredir üzerine çalışmalar yapılan Aronia berry meyvesi hakkındaki yazı Nutrition and Cancer dergisinde yayımlandı. Yazıda,  “Ahudududa özellikle bol miktarda bulunan fitokimyasallar, antosiyanin ve fenolik asitleri içerir. Aronya meyvesine kendine özgü koyu kırmızı ve mor rengini verdiği bilinen antosiyanin, kanser gibi hastalıklara karşı koruma sağlayabilir” ifadeleri yer aldı. 

Tam bir antioksidan kaynağı 

Acı tadıyla bilinen Aronya, yaban mersini ve brokoli ile birlikte en zengin antioksidan kaynaklarından biridir. Antioksidanlar, vücudun hücrelerinden serbest radikalleri temizledikleri ve birçok hastalık türünün öncüsü olan oksidasyonun neden olduğu hasarı önledikleri için vücut sağlığı acısından oldukça önemlidir. 

Aronya meyvesinin faydaları

Kolon kanseri üzerinde çok etkili

Yapılan araştırmanın detayında yer alan ifadelerde, araştırmacılar, meyvedeki antosiyanin (antioksidanlar) kolon kanseri riskini azaltmada özellikle etkili olduğunu buldular. Çalışma, 50 mg aronya özütünün 24 saat sonra kolon kanseri hücre büyümesini yüzde 60 oranında azalttığının bulunduğu belirtildi. 

Mihrab Kurt
mihrabkurt@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal