Uzman isim uyardı: Bu yıl çok ciddi su problemleri yaşanacak

İzmir'in Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle kentin su gereksinimini yüzde 44’ünün karşılayan Tahtalı Barajı’nda doluluk oranının yüzde 41,17’ye düştüğünü söyleyerek, "Hem tarımda, hem kullanma suyunda, bu yıl çok ciddi su sıkıntısı çekeceğiz" dedi.

01.04.2023-16:44 - (Son Güncelleme: 01.04.2023-16:44)

İzmir’in su ihtiyacı Tahtalı, Balçova, Ürkmez, Güzelhisar, Gördes ve Alaçatı Kutlu Aktaş barajlarından ve yer altı kaynaklarından karşılanmakta. Bu yıl mevsim sıcaklıklarının beklenin altında olması nedeniyle yeterli yağış gerçekleşmedi. Yaşanan kuraklık sebebiyle da barajlardaki su oranlarında düşüş gözlemlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürlüğü verilerine göre İzmir'in ana içme suyu kaynağı olan, şehrin yüzde 44'lük su ihtiyacının karşılandığı Tahtalı Barajı'nda geçen sene yüzde 70 olan su doluluk oranı bu sene yüzde 41,17 seviyelerine düştü.

'Çok tehlikeli bir yıl'

DHA’da yer alan haberde, DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi, İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar Tahtalı Barajı'ndaki düşüşe dikkat çekerek, "İzmir'in ana suyunu aldığımız baraj Tahtalı. Doluluk oranı 2021'in Mart ayında yüzde 75'ti. 2022'nin aynı döneminde bu oran, yüzde 70'e düştü. Bu sene ise yüzde 41'lerdeyiz. Bu yıl kasım ayına kadar bizi zor bir dönem bekliyor. Yalnızca kullanma suyu değil, tarımsal anlamda da tehlike var" dedi.

Su problemi yaşanacak

Nisan yağmurlarının doluluk oranını artırmada etkili olmayacağını ifade eden Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Barajlar devasa hacimli yapılar. Nisan yağışları en fazla yüzde 3 ile 4 oranında arttırır doluluk oranlarını. Hem tarımda hem kullanma suyunda, bu yıl çok ciddi bir su sıkıntısı çekeceğiz. Ankara yüzde 20'lerde, İstanbul yüzde 30'larda. Bizi çok tehlikeli bir yıl bekliyor" diye konuştu.

'Göller bölgesini, çöller bölgesine çevirdik'

Suyun dikkatli kullanımına dikkat çeken Prof. Dr. Yaşar, "20 yıldır kuraklığın geleceğini biliyoruz, bu nedenle hazırlıklı olmalıyız. Suyumuzu kullanmayı maalesef bilmiyoruz. Hala vahşi sulamayla tarım yapıyoruz. Bunun yanında ürün desenini devletin belirlemesi lazım. Hangi bölgede ne ekilecek, suyun ve yerin potansiyeline göre tespit edilecek. 70'lerden beri büyük hatalar yapıyoruz. Göller bölgesini, çöller bölgesine çevirdik. Konya Ovası'nı, Obruk ovasına çevirdik. Sıra burada mı? Gediz ve Menderes'te de obruklar var artık. Öncelikle suyu nasıl kullanmamız gerektiğini öğrenmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Önlemler alınmalı

Prof. Dr. Yaşar: Bu yıl çok ciddi su sıkıntısı çekeceğiz

Suyun verimli kullanılması gerektiğin vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "İlk olarak suyu tarım alanlarına kapalı ortamlarda getireceğiz. Yüzde 65 oranında tasarruf elde edeceğiz. İkinci olay ise uygun olan her yere baraj yapılması gerekiyor. Dünya nüfusu artıyor. Ülkemizdeki nüfus artış oranı ise daha fazla. Yer altı barajları da oluşturulmalı. Zor bir yaz geçireceğiz ama korkulacak bir şey yok. Suyu dikkatli kullanalım" diye konuştu.

Ömer Faruk Ekinci
ekomerfaruk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal