Uzman isim Türkiye'deki kritik noktayı açıkladı: Ekonomik krizler kadar tehlikeli

Dünya'daki iklim bozukluğundan Türkiye de nasibini alıyor. Sulak alanlarda yaşanan kuraklık, Türkiye'yi her geçen gün daha çok ihracata itiyor. Prof. Dr. Fatih Konukcu ise bu konu hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte detaylar...

05.01.2024-11:28 - (Son Güncelleme: 05.01.2024-17:51) Uzman isim Türkiye'deki kritik noktayı açıkladı: Ekonomik krizler kadar tehlikeli

Türkiye her ne kadar tarım ülkesi olsa da son yıllarda dış ülkelerden de ihraç ettiğimiz ham maddeler de var. Doğal afetler ve yaşanan kuraklıklar, ülkeyi ihracata daha da sürüklüyor. Bununla ilgili uzman isimlerden birçok atıf geldi.

Türkiye’nin sulak alanları tehlikede

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Konukcu, iklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle son 50 yılda Türkiye'deki sulak alanların yarısından fazlasının kuruduğunu belirtti. Konukcu, Türkiye'nin de sulak alanlarının tehdit altında bulunduğunu ifade etti.

Fatih Konukcu

“Ekonomik krizler kadar tehlikeli”

Türkiye'deki sulak alanların yarısından fazlasının kuruduğunu belirten Konukcu, "Son 50 yılda 36 göl kurudu, 14 gölümüz kuruma tehlikesiyle karşı karşıya. Türkiye'de her 6 yılda bir normal, 13 yılda bir şiddetli kuraklık yaşıyoruz. 23 milyon tarım arazimizin yüzde 72'si yağışlara bağlı. Arazilerden sadece yüzde 28'ini sulayabiliyoruz. 2000 yılında büyük bir ekonomik kriz oldu, tarımsal üretimimiz yüzde 8 civarında küçüldü. 2007'deki kuraklıkta ise yine tarım yüzde 8'e yakın küçüldü. Demek ki Türkiye'de kuraklık, tarımsal üretimi büyük ekonomik krizler kadar etkileyen bir yapıya sahip. Kırılgan bir yapıya sahip tarım sistemimiz var" cümlelerine yer verdi.

(AA)

YORUM YAZ..
Modal