Dr. Abdullah Kahraman iklim krizi hakkında açıklamalarda bulundu, krizden en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve Türkiye'de su kıtlığı yaşanacağını söyledi.
Geçtiğimiz hafta Avrupa’yı vuran şiddetli yağışlar çok sayıda can ve mal kaybına sebep oldu. Uzmanlar 2100 yılına kadar aşırı yağışların 14 kat artmasını bekliyor. Newcastle Üniversitesi araştırmacısı olan Dr. Abdullah Kahraman iklim krizinden en çok etkilenecek ülkelerden birinin Türkiye olduğunu ve Türkiye'de su kıtlığı yaşanacağını söyledi.
Dünyanın son yıllarda en çok boğuştuğu sorunların başında küresel ısınma geliyor. Küresel ısınma sebebi ile dünyanın bir çok noktasında ekstrem hava olayları yaşanıyor. Özellikle son günlerde artan yağışlar sebebi ile Avrupa’da seller yaşandı. Bu sellerden etkilenen Kuzey Avrupa ülkelerinde birçok can ve mal kaybı yaşandı. İklim krizi ile ilgili Newcastle Üniversitesi araştırmacısı Dr. Abdullah Kahraman ciddi açıklamalarda bulundu. Dr. Abdullah Kahraman liderliğinde Newcastle Üniversitesi bünyesinde ‘İklim değişikliği ile birlikte hareketsiz şiddetli yağmur fırtınaları Avrupa geneline yayılıyor’ konulu bilimsel araştırma yapılmıştı, Kahraman açıklamalarında bu araştırmadan yararlandı.
14 KAT ARTACAK
Yapılan araştırmaya göre; Avrupa’daki yağışlar artan nem ve daha yavaş hareket eden bulutlar sebebiyle 2100 yılına kadar 14 kat artacak. Karaman, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada sıcaklıkların artması sebebi ile buharlaşmanın da artacağını ve bu sebeple dünyanın bazı bölgelerinde kuraklığın artacağını söyledi. Kahraman öncelikli olarak artacak yağışlarla ilgili yaptığı açıklamasında; ‘Bu yüzyılın sonunda Avrupa'da mevcut duruma göre 7 kat daha sık ekstrem yağış potansiyeli var. Bunun yanında hareketsiz olan bulut kütleleri nedeniyle yaşanacak ekstrem yağış sıklığı 11 kata, karalar üzerinde 14 kata çıkması bekleniyor. Fırtına ne kadar yavaş hareket ederse, küçük bir alana o kadar fazla yağmur yağar ve ciddi sel riski o kadar büyük olur. Bu kısa süreli şiddetli yağışlardaki asıl artış denizler üzerinde değil karalar üzerinde meydana gelecek. Zaten sel konusunda riski oluşturan da bu durum. Sistemler hem aşırı yağış bırakacak hem de daha yavaş hareket edecek.’ ifadeleri ile yaşanacakları özetledi.
TÜRKİYE'DE SU KITLIĞI YAŞANACAK
Kahraman, artan sıcaklıkların da üzerinde durdu. Dünyanın her tarafının eşit ısınmadığını ve özellikle ekvatorla tropiklerde daha fazla ısındığını anlattı. Kutuplarda da yer yer 8 dereceyi bulan sıcaklık farklarının yaşandığını söyleyen Kahraman, Türkiye’de küresel ısınma sebebi ile su kıtlığı yaşanacağını vurguladı. Kahraman, Türkiye ile ilgili; ‘Türkiye Akdeniz kuşağında küresel iklim değişikliği nedeniyle su kıtlığı noktasında en problemli ülkelerden birisi olacak. Özellikle güney ve batı bölgelerimiz son derece kuru bir hale gelecek yaz ve sonbahar yağışları azalacak. Yıllık su kütlesi olarak problem yaşayabiliriz. Hem kuraklık artacak hem de bu tip çok kısa süreli ani yağışlar artacak. Bunlar birbirine zıt olarak görünüyor ama değil.’ açıklamasında bulundu.