Adana'da Yüreğir ilçesi Alihocalı Mahallesi'ndeki sulama kanalında, gelen kötü kokular vatandaşları rahatsız etti. Bu durum yetkililere haber verildi. Yapılan çalışmalar sonrası sular çekildikten sonra hayvan kemikleri ve et kalıntıları ortaya çıktığı görüldü. Kalıntıların at ve eşeklere ait olduğu anlaşıldı.
Kasaptan et alırken nelere dikkat edilmeli?
At ve eşek halk sağlığı hiçe sayılarak, piyasaya sürülmüş olması vatandaşları tedirgin etti Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse ve Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur, konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kaçak et konusunun sadece Adana'nın değil, tüm Türkiye'nin sorunu olduğunu belirten Nihat Köse, ‘‘Adana Tarım İl Müdürlüğü'ne bağlı veteriner hekim arkadaşlar bu konuda oldukça yoğun çalışıp gece gündüz denetim yapıyorlar. Fakat bu kesimleri yüzde yüz engellemek mümkün değil. İnsanlar, 'At ve eşek etini kasapta nasıl anlarız?' diye soruyorlar. Kıyma veya lop haline gelmiş etin bakarak anlaşılması çok zor. Aslında mesele, sadece tek tırnaklı eti değil. Kaçak kesilmiş kırmızı veya beyaz et almak da sakıncalı. Ruhsatlı kesimhanede kesilmeyen mühürsüz her et kaçaktır. Yurttaşlarımız et alırken mutlaka veteriner hekim tarafından muayene edilmiş, karkası mühürlü olan eti satın alsınlar. Vatandaş, kasaplarına kesim belgesini ve sattığı etin hangi kesimhaneden çıktığını sorabilir.’’
‘‘Et sulu olmayacak’’
Et satın alırken, bildiğiniz ve güvendiğiniz kasaplardan vazgeçilmemesi gerektiğini belirten Adana Kasaplar Odası Başkanı Saruhan Yağmur ise şu ifadelere yer verdi: ‘‘Eti alırken fiş talep etsinler. Ruhsatlı, güvenli yerlerden alsınlar. Et kendini belli eder. Etin rengi pembemsi olacak ama sulu olmayacak. At eti sulu olur. Pişirdiğinizde suyu mangalı söndürür. Asıl mesele kasabınıza güvenmeniz. Bize bağlı kasaplarımızda asla böyle şeyler olmaz. Kimse Adana'nın adını kötülemesin.’’