Üzerinden Değil 28 Yıl, 128 Yıl Geçse De Bu Vahşet Unutulmayacak

Ermenistan birlikleri tarafından 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Yukarı Karabağ bölgesinde bulunan Hocalı şehrinde düzenlenen saldırıda 106 kadın, 63 çocuk ve 70 yaşlı olmak üzere toplamda 613 masum Azerbaycan vatandaşının katledilmesi, üzerinden yıllar geçse dahi unutulmayacak.

26.02.2020-11:31 - (Son Güncelleme: 26.02.2020-11:55)

Azerbaycan ve dünyada birçok ülkede 1992 yılında yaşanan Hocalı Katliamı'nın kurbanları 26 Şubat tarihinde anılmaya devam ediyor. Ermenisatan birlikleri, 25 Şubat'ı 26 Şubat'a bağlayan gecede, Dağlık Karabağ'ın Hocalı şehrinde sivil ve masum Azerbaycan vatandaşlarını hedef alarak 83'ü çocuk, 106'sı kadın olmak üzere toplamda 613 Azeri vatandaşı katletti.

Yapılan otopsi ve incelemeler sonrasında, Azeri vatandaşların işkenceye ve insanlık dışı muameleye maruz kaldıkları anlaşıldı. Aralarında Ermeni gazetecilerin de bulunduğu yabancı gazeteciler, katledilen Azerbaycanlı masum sivillerin kafa derilerinin yüzüldüğünü, gözlerinin oyulduğunu ve birçoğunun başının kesildiğini aktardı. Ayrıca katledilen sivil vatandaşların daha sonra topluca yakıldığı da ortaya çıktı.

HOCALI KATLİAMI NEDİR?

Ermenistan askerlerinin 1991'in sonlarında baskısını artırdığı Dağlık Karabağ'ın Hocalı bölgesi, 936 kilometrekarelik alana sahip ve toplamda 7 bin kişinin yaşadığı bir kasabaydı. Aralık 1991'de Karabağ'ın başkenti olarak kabul edilen Hankendi şehrini ele geçiren Ermeniler daha sonra Hocalı bölgesine doğru hareket etti. Hocalı'nın etrafındaki bütün köy ve yolları kapatan Ermeni askerleri, kasabanın diğer illere olan tüm bağlantı yollarını kesti.

Hocalı'da yaşayan vatandaşların tek bağlantı şansı ise hava ulaşımıydı. 28 Ocak 1992'de Ermeni güçleri Şuşa Ağdam seferini yapan helikopteri düşürerek, hava ulaşımı bağlantısını da kesti. Bu olayın ardından çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 44 masum sivil yaşamını yitirdi. 25 Şubat tarihinden itibaren Hocalı'ya üç ayrı noktadan saldıran Ermeniler, Sovyet Kızılordusunun 366'ncı Motorize Alayı'nın bütün araçlarını kullandı ve şehri 2 saat boyunca top ve tanklarla vurdu. Bu saldırıdan bir gün sonra, 26 Şubat tarihinde Hocalı Katliamı meydana geldi.

150 ESİRDEN BUGÜNE KADAR HABER ALINAMADI

Resmi Kaynakların ve uluslararası insan hakları örgütlerin aktardıkları verilere göre, Sovyet Rus ordusunun desteklediği Ermeni birliklerinin Hocalı Soykırımında, 613 masum Azeri vatandaşı katletti. Ayrıca 500'e yakın sivilin ağır şekilde yaralandığı cani saldırıda, bin 250'den fazla kişi de esir alındı. Aralarında 68 kadın, 28 çocuğun bulunduğu toplamda 150 esirden hiçbir haber alınamadı. Öte yandan Ermeni yetkililer bugüne kadar haber alınamayan esirler hakkında hiçbir açıklamada bulunmadı.

Azeri Meclisi yaşanan bu vahşetin ardından 1994 yılında bir oturumda bir araya geldi ve 613 masum vatandaşın katledildiği saldırıyı 'Hocalı Soykırımı' olarak kabul etti. Ayrıca; Sudan, Peru, Çek Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Pakistan, Macaristan, Meksika, Kolombiya, Honduras ve İslam İşbirliği Teşkilatı, Hocalı'da yaşanan katliamı 'Soykırım' olarak tanıyor. 5 ülke parlamentosu 'Hocalı Katliamı'nı kınıyor ve yaşananları 'Soykırım' olarak görüyor. Ayrıca ABD'de 16 eyalet meclisi de, yaşananları 'Soykırım' olarak gören kararları kabul ediyor.

BM ERMENİLERDEN AZERBAYCAN TOPRAKLARINI TERK ETMESİNİ İSTEDİ

1993 yılında Birleşmiş Milletler(BM) Genel Kurulu, Ermenistan'ı kınadı. BM Güvenlik Konseyi de 822 sayılı kararla, Ermenistan'dan işgal ettiği Azerbaycan topraklarını terk etmesini istedi. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si halen Ermeni işgali altında bulunuyor.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyeleri "Ermeniler tüm Hocalı sakinlerini katletti" ifadesinin yer aldığı bir bildirgeye imza attı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı - Minsk Grubu, 1996 yılında Erivan'ı kınayarak, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini talep etti.

GEÇERLİ BİRÇOK SÖZLEŞMENİN İHLALİ ANLAMINA GELİYOR

Azerbaycan yönetimi, aralarında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Lahey Adalet Divanı gibi uluslararası hukuk kurumları nezdindeki girişimlerini sürdürüyor. Azerbaycan, Hocalı'da yaşananları, 1949 Cenevre Sözleşmelerinin, Birleşmiş Milletlerin (BM) Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi, Sivil ve Siyasi Haklar Sözleşmesi, İşkenceye ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi gibi çok sayıda sözleşmenin ciddi ihlali anlamına geldiğini belirtiyor.

TÜRKİYE HOCALI KATLİAMINI UNUTMA

Türkiye de 'Soykırım' olan 'Hocali Katliamı'nı unutmadı. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ermenistan Cumhuriyeti birlikleri tarafından, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan’ın Yukarı Karabağ bölgesinde Hocalı şehrine düzenlenen saldırıda, 106’sı kadın, 63’ü çocuk ve 70’i yaşlı olmak üzere, toplam 613 masum Azerbaycan vatandaşı hunharca katledilmiş ve yüzlercesi yaralanmıştır. Ayrıca, binden fazla kişi Ermenistan güçlerince esir alınmıştır. Kayıpların akıbeti ise bugüne kadar öğrenilememiştir. Sivil halka yöneltilen bu insanlık dışı saldırı dahil, Azerbaycan topraklarının işgali neticesinde, bir milyondan fazla Azerbaycanlı evlerini terketmek zorunda kalmış olup kendi ülkelerinde mülteci olarak yaşamaktadır. Halen, Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisi işgal altındadır. Bu katliamı ve Azerbaycan topraklarının yıllardan beri devam eden işgalini şiddetle kınıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin 28 yıl önce Hocalı’da maruz kaldıkları katliamın acısını derinden paylaşıyoruz. Bu trajedide hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyor, tüm Azerbaycan halkına en samimi başsağlığı dileklerimizi bir kez daha sunuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Son Dakika Gündem Haberleri için aşağı kaydırınız.

 

YORUM YAZ..
Modal