İkinci üniversite fırsatı doğuran uzaktan eğitim sayesinde birçok kişi çalışırken eğitim alma hakkı bularak mezun olmaktadır. Örgün eğitim ile arasında fark olmayan ve avantajlarının bile bulunduğu birçok kişi tarafından bilinmektedir. Uzaktan eğitim nedir, nasıl başvuru yapılır, ne kadar ücret ödenir? sorularının yanıtları haberimizde yer almaktadır. İşte detaylar...
Uzaktan eğitimin avantajları nelerdir?
- Uzaktan alınan eğitimin odağı öğrencidir.
- Her bölgeden, şehirden ve ülkeden katılmak mümkün.
- Engeli bulunan kişiler için eğitim almak kolaylaşır.
- Kişinin her yerde iletişime geçmesi mümkün.
- İnternet üzerinden eğitim alındığı için araç gereç önemi yoktur.
- Zaman sorunu bulunmamaktadır. Kişi istediği her vakit derslere girebilir.
- Çalışma hayatı olanlara büyük fırsat
- Başka bir şehre ya da ülkeye gitmeye gerek kalmaz.
Uzaktan eğitimin üniversitelerdeki ortak yönleri
- Her okul için geçerli olan istisna durumları göz ardı edilmeden okula gitme zorunluluğu bulunmamaktadır.
- ÖSYM tarafından hazırlanan sınava giriş yaparak uzaktan eğitime giriş yapılır. Belirtilen özelliklere sahip kişiler ise sınavsız giriş hakkına tabi tutulmaktadır.
Uzaktan eğitimin üniversitelerde farklı yönleri
- Uzaktan eğitim görülse de öğrenciler öğretmenler ile iletişim kurabilir. Fakat bazı okullarda böyle bir imkan yoktur.
- Üniversitelerin bazı bölümlerinde öğrenciye ödevler verilerek araştırmaya teşvik edilir fakat bazı okullarda bu durum söz konusu değildir.
Uzaktan eğitim ücreti
Okula ve bölüme göre değişiklik gösteren ücretlendirmeler için okurlara örnek olması adına birkaç okul ve ücretini sizlerle paylaştık.
- İstanbul Üniversitesi lisans ve önlisans programı 325 TL
- Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ücretler farklılık gösterirken dönemlik ücretler 481 - 962 TL arasında farklılık gösterir. Materyal ücreti ise 76 TL'dir.
- Celal Bayar Üniversitesi 385 - 578 TL arasında değişmektedir.
- Beykent Üniversitesi 3300 - 5500 TL arasında farklılık gösterir.
Öğrenciye tanınan olanaklar
Örgün eğitim gören öğrenci ile arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Öğrencilere kimlik kartı verilirken düzenlenen her aktiviteden yararlanma imkanı da sunulmaktadır.
Uzaktan eğitime başvuru
Normal eğitim göreceklerin başvuru süreci ile uzaktan eğitimin süreci tamamen aynıdır. Not ortalaması, iş tecrübesi, dil seviyesi gibi durumlar aranırken seviye ölçmeye tabi tutulur. Takip edilen ders programları vardır. Bu nedenle örgün eğitim ile arasında fark bulunmamaktadır. Başvurular ise ÖSYM üzerinden gerçekleşen sınava girerek taban puan alınması gerekir.
Uzaktan eğitim sınavları
Uzaktan eğitimin sınavları ise vizeler internet üzerinden yapılırken final ve bütünleme sınavları eğitim kurumlarının belirlediği yerlerde yapılmaktadır. Yüksek Öğretim Kurumları tarafından belirlenen şartlar dahilinde final ve bütünleme internet üzerinden yapılmamaktadır.
Uzaktan eğitim ile örgün eğitim arasındaki farklar
- Örgün eğitimde öğrencinin devam zorunluluğu olurken uzaktan eğitimde böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır.
- Örgün eğitimde sınavlar yüz yüze yapılırken uzaktan eğitimde ilk sınav online diğerleri ise farklı kurumlarda gerçekleşmektedir.
- Örgün eğitimde ödev ve projeler yüz yüze yapılırken, uzaktan eğitimde ödev ve proje verilemez verilse de internet üzerinden teslim edilir.
Yatay geçiş
Uzaktan eğitimde okuyan bir öğrenci gerekli şartları yerine getirerek örgün eğitime geçiş yaparken örgün eğitimde okuyan bir öğrenci uzaktan eğitime geçiş yapamaz.
Dikey geçiş
Önlisans öğrencisi olunması üzerine uzaktan eğitim ile mezun olunduktan sonra DGS'ye giriş yapılarak 4 yıllık üniversitelere geçiş yapılmaktadır.
Askerlik erteleme
Örgün eğitim de yer alan haklardan birisi askerlik erteleme olurken uzaktan eğitim için de bu durum söz konusudur.
Yurt dışında uzaktan eğitim okumak
Yurt dışının eğitim olanakları bizlere daha cazip gelmesi nedeniyle internet üzerinden sıkça araştırılmaktadır. ABD'de yer alan uzaktan eğitim için tercih edilenler okullar;
- Pennsylvania Devlet Üniversitesi (PENN)
- Illinois Universitesi (UIC)
- Daytona Devlet Üniversitesi