Uyuz Hastalığı Nedir?

Bulaşıcı olan uyuz hastalığı nasıl bulaşır? Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir?

01.01.2020-15:54 - (Son Güncelleme: 08.10.2021-16:46) Uyuz Hastalığı Nedir?

Şiddetli kaşıntılara neden olan uyuz hastalığı gündelik hayatı olumsuz etkiliyor. Uyuzun nasıl bir hastalık olduğu, uyuz hastalığının belirtileri merak edilip araştırılan konular arasında yer alıyor. Haberimiz içerisinde uyuz hastalığına dair merak edilenleri bulabilirsiniz.

UYUZ HASTALIĞI NEDİR?

Uyuz hastalığı, bilimsel adı sarcoptes scabiei olarak geçen mikroskopik sekiz bacaklı akarların neden olduğu bir enfestasyondur. Bu rahatsızlıkta uyuz böceklerin dişileri derinin dış tabakalarına yumurtalarını bırakır.

Akarların deri yüzeyine yumurtalarını bırakması, deride bir alerjik tepkimeye, ağır kaşıntıya ve bunlarla birlikte döküntüye sebep olur.

UYUZ HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Uyuz hastalığı tipik bir şekilde, akarların bir kişiden diğer bir kişiye geçmeleri için yeterli bir zamanda olacak şekilde ciltten cilde temas yolu ile yayılır. Yatak takımları yahut havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar gibi çeşitli eşyalar üzerinden de yayılabilir.

Aile bireyleri arasında da kolayca yayılabilir. Normal bir el sıkışması ya da sarılma, uyuz akarının bulaşması için müsait bir yöntem değildir. Uyuz akarı çok yavaş hareket eden bir varlıktır, zıplayamaz veya uçamaz.


Uyuz hastalığı daha çok hijyen koşullarının uygun olmadığı ve insanların uzun bir zaman süresince birbirine yakın olduğu mekanlarda görülebilir. Hemen herkes uyuz hastalığına yakalanabilir fakat birden çok kişi ile olan yetişkinler, hapishane mahkumları, kurumsal bakıma muhtaç bireyler, kalabalık şartlarda yaşayan insanlar ile küçük yaştaki bireyler ya da yaşlıların bakım tesislerindeki insanlar uyuz hastalığına yakalanma riski en yüksek gruplar olarak görülebilir.

BULAŞICI OLAN UYUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

İnsanlar uyuz akarı ile enfekte hale geldiğinde, cildin ilk tepkileri göstermesi dört ila altı hafta aralığında bir süre olur. Cildin göstermiş olduğu bu tepkiler arasında en yaygın olanları ise özellikle geceleri yoğun bir kaşıntı, sivilce benzeri döküntüler ile birlikte kızarıklıklar, kabuklar ile kabarcıklar, ve sürekli kaşımadan ötürü yaralardır.

Hastalığın erken dönemlerinde deri yüzeyinde döküntüler, sivilce, sivrisinek ısırığı ve diğer cilt komplikasyonları ile benzerlik gösterdiği için sebebi anlaşılamayabilir.

Uyuz hastalığını diğer türlerden farklı kılan neden olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu söz konusu kaşıntı genellikle de çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür.

Uyuzun bir diğer ayırıcı özelliğiyse deride uzun çizgiler biçiminde oyukların görülmesidir. Söz konusu bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz veya ten rengindedir. Bu çizgiler de dişi akarları tarafından cildin yüzeyinin hemen altında olan tünellerdir.

YORUM YAZ..
Modal