Uyuz hastalığı nedir, belirtileri neler? Uyuz hastalığında döküntü ve kaşıntıları geçirmek için öneriler

Kaşıntı ve kızarıklar ile kendini gösteren bir cilt sorunu olan uyuz hastalığı, yüksek bir bulaşıcılık oranına sahiptir. Peki, uyuz hastalığı nedir, belirtileri neler? İşte uyuz hastalığında döküntü ve kaşıntıları geçirmek için öneriler…

26.02.2022-09:08 - (Son Güncelleme: 26.02.2022-16:28)

Uyuz hastalığı, sarcoptes scabei adlı bir böceğin insan cildine girmesi sonucunda oluşan döküntü, kaşıntı ve kızarıklarla meydana çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Uyuzun salgın tehlikesi oldukça yüksektir çünkü bu rahatsızlığın bulaşma derecesi çok yüksektir. Bu sebep ile uyuz hastalığının anında teşhis edilmesi gerekmektedir. Uyuz hızlıca tedavi isteyen bir durumdur zaman kaybedilmeden başlanılması gerekmektedir. 

Uyuz nasıl bulaşır?

- Uyuz hastalığı temas yolu ile yayılmaktadır. 

- Yatak takımları veya havlular gibi paylaşılan kişisel eşyalar üzerinden de uyuz hastalığı yayılabilmektedir.

- Uyuz, ailenin bireyleri ve cinsel partnerler arasında da kolayca yayılım gösterebilmektedir. 

- Normal bir el sıkışması veya sarılma, uyuz akarının bulaştırmaz.

Hayvanlardan uyuz bulaşır mı?

Kediler ve köpekler uyuz hastalığına yakalanabilir. Bu durumun kişi sağlığını tehdit eden bir etkisi bulunmamaktadır çünkü hayvanlarda görülen uyuz akarı türü insanlarda görülen uyuz akarı türü ile aynı değildir. Kedi ve köpek uyuz akarı insanlara bulaşsa bile insan derisinde üreyemez ve çoğalamaz. Bu da akarların herhangi bir ciddi belirtiye yol açmadan uyuz hastalığını başlatmadan ölecekleri anlamına gelmektedir.


Uyuza karşı 4 doğal yöntem…

Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağını bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde zeytinyağı ile karıştırarak uyuzdan etkilenen bölgeye günde 2 defa sürülmelidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise çay ağacı yağını asla emziren anneler ve hamileler kullanmamalıdır.

Beyaz sirke: Bir su bardağı beyaz sirkeyle bir su bardağı suyu karıştırın. Bu karışımı bir pamuk yardımıyla ıslatarak 5 dakika süresince etkilenen bölgeye uygulayın. 15 gün boyunca günde üç defa olmak üzere tekrarlayın.

Zerdeçal: Bir yemek kaşığı toz zerdeçal ile birkaç damla limon suyunu kalın bir macun meydana gelene kadar karıştırın. Hazırladığınız macunu uyuzlu bölgelere uygulayarak birkaç saat bekleyin ardından ılık su ile yıkayın. Vücudunuz uyuzdan tamamen temizlenene kadar macunu sürmeye devam edin.

Tuz: Suyun içerisinde erittiğiniz tuz ile banyo yapın bu yöntem uyuza karşı güçlü yöntemlerden biridir.

YORUM YAZ..
Modal