Sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi vücutta uyuşma hissini ortaya çıkarır. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülmektedir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğu ve şiddeti önemlidir.
UYUŞMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?
Kol uyuşması: Sağ ve sol kol uyuşmasının sebepleri birbirinden farklı olabilir. Sol kolun uyuşması kalp ve kalbe giden damarlarda yaşanan bozuklukların bir belirtisidir. Kan akışının kısıtlanması sonucunda yaşanan kol uyuşması, ağır yük kaldırılması nedeni ile oluşur. Düşmelerde, kazalarda ve ani hareketlerde de kolda uyuşmalar meydana gelir. Fiziksel bir etken olmadan yaşanan kol uyuşmaları nörolojik bir etmene ya da strese bağlı olarak ortaya çıkar.
Ayak uyuşması: Ayak uyuşması, tek ayakta oluşabildiği gibi her iki ayakta da görülebilir. Uyuşmalar genellikle sinir hasarı veya kan dolaşımı bozuklukları sonucunda meydana gelir. Ayağa alınan darbeler, sinir hasarları, enfeksiyonlar, travmalar, inflamasyon ve tümörler de ayak uyuşmasının sebeplerindendir.
Bacak uyuşması: Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi sebepler bacak uyuşmasının nedenlerindendir. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına yol açan diğer faktörlerdir.
Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı ve kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya neden olabilir. Bu faktörlere ek olarak diyabetik nevropatı, MS hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması sebeplerindendir.
Ellerde uyuşma: Genellikle kol ve bileklerde yer alan sinirlerin hasar görmesi sonucu meydana gelen el uyuşmaları, karpal tünel sendromu olarak bilinen bir hastalık sebebi ile oluşur. Bilek bölgesindeki ufak bir kanalda gerçekleşen sinir sıkışması enfeksiyon, şeker hastalığı, obezite, romatoid artrit gibi hastalıklar veya el işi, masa başı işi, müzisyenlik gibi meslek hastalıkları sebebi ile meydana gelebilir.
Beyin uyuşması: Fiziksel ya psikolojik faktörlü olabilen beyin uyuşması, aşırı stres, sinir ve kaygı gibi durumlarda ve nörolojik sorunlarda ortaya çıkar. Kafaya alınan sert bir darbe, damarlarda oluşan tıkanıklık, beyin kanaması ve beyne yeterli oksijen gitmemesi gibi sebepler beyin uyuşmasını ortaya çıkarır.
Yüz uyuşması: Yüz uyuşmasının en basit nedeni sürekli sola veya sağ tarafa yatılmasıdır. Kan dolaşımının engellenmesi sebebiyle bu durumda uyuşma ortaya çıkar. Bu uyuşma kısa bir süre sonra geçer. Boyun bölgesindeki sinir sıkışması veya yüz felci gibi durumlarda genellikle tek taraflı yüz uyuşması görülür. Çocuklarda en sık görülen yüz uyuşması nedeni ise vitamin eksikliğidir. Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik sebeplerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması ortaya çıkar.
Uyuşma tedavisi hangi bölgede olursa olsun altında yatan nedene göre yapılmaktadır. En basit uyuşma hissinde bile mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalı ve zaman kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.
UYUŞMA NEYİN BELİRTİSİ?
- Omurilik kanal daralması
- Bel fıtığı, beyin ve omurilik tümörleri
- Beyin kanamaları ve damar tıkanıklıkları
- Beyin enfeksiyonları
- Şeker hastalığı
- Kanser metastazları
- Huzursuz bacak sendromu
- Bacak kırılması
- Vitamin eksikliği
- Psikolojik faktörler
- Dolaşım bozuklukları
- Migren ve romatizma gibi hastalıklar
- Sürekli aynı pozisyonda kalmaktan dolayı oluşan ağrılar