Genel olarak uykudayken ortaya çıkan diş gıcırdatması, dişlerin gıcırdatılması ve kenetlenmesine sebep olabilir. Gün içerisinde de yaşanabilen dış gıcırdatması neden olur? Diş gıcırdatmasının tedavisi var mı?
Psikolojik etkiler, uykudayken, dişlerin sıkılması, gıcırdatılması ve kenetlenmesine neden olabilir. Genel olarak uykudayken ortaya çıkan bu durum bazen gün içerisinde de yaşanabilmektedir. Ancak bu durumu yaşayan kişiler bunu pek farkında olmaz, birileri tarafından söylenmesiyle anlaşılır ve kabul edilir. Bu hastalık oldukça önem taşımaktadır. Dişlerin bu şekilde gıcırdatılması ile dişlerde büyük hasarlar oluşabilir ve psikolojik olarak da etki edebilir. Bu gıcırdatma normalde yapılamayacak bir ses oluşmasına neden olur.
Stres, diş gıcırdatmasının en önemli nedenidir. Bazen dişler arasında gelişen kapanma da sorun yaratabilir fakat psikolojik olarak yaşanan sorunlar, aşırı sinirlilik, titizlik ve hassaslıkta sorun teşkil eder. Gün içerisinde yaşanan her türlü sorunun bilinçaltındaki tepkimesi gece uykudayken çıkar ve diş gıcırdatma sorununun yaşanmasına yol açar.
Özellikle dişlere çok fazla zarar veren diş gıcırdatması, diş minelerine etki ederek, diş boyunda kısalmalar oluşmasına neden olur. Bunun yanı sıra diş çiğneme yüzeylerinde aşınmanın artmasına, diş etlerinde çekilme ve dişlerde kırılma ortaya çıkmasına, ağızda yaralar, çene ağrısı, baş ağrısı, yanak ve şakak kaslarında ağrı oluşturur. Dişlerde sızlamaya, diş ve çene bağlarında gevşekliğe neden olarak diş dökülmeleri görülebilir.
Diş gıcırdatma tedavisi var mı? Diş gıcırdatmalarını engellemek için slikon içerikli diş plakları kullanılabilir. Ancak çok fazla etkisi olmadığı için; psikolojik olarak terapiler, kas gevşetici ilaçlar, eksik dişler için protez ve kusurlu dolgu veya kaplamalarda düzeltmeler yapılarak da önlem alınabilir.