Ustalıkları devleti yönetmekle sınırlı değildi: Osmanlı padişahlarının bilinmeyen meslekleri

Tarihteki en uzun Türk hükümdarlığı olan Osmanlı Devleti’nin padişahlarının ustalıkları sadece devleti yönetmekle sınırlı değildi. Kimisi başarılı bir şairken, kimisi bir marangozdu. İşte Osmanlı padişahlarının bilinmeyen meslekleri...

01.12.2022-12:08 - (Son Güncelleme: 22.05.2024-16:57)

1299 yılında Bursa’da kurulan Osmanlı Devleti, yüzyıllar sürece uzun tarihi boyunca pek çok padişah tarafından yönetildi. Tarihteki en uzun Türk hükümdarlığı olan Osmanlı Devleti’nin padişahlarının ustalıkları sadece devleti yönetmekle sınırlı değildi. Kimisi başarılı bir şairken, kimisi bir marangozdu. İşte Osmanlı padişahlarının bilinmeyen meslekleri...

Osmanlı padişahlarının bilinmeyen meslekleri

I. MEHMED (Çelebi-Kirişçi)

I. Mehmed'in lakabının Kirişçi olmasının nedeni; yay ve kiriş ustası olmasıdır.

II. MEHMED (Fatih Sultan Mehmed)

Fatih Sultan Mehmed, bahçıvanlık konusunda kendini geliştirmiştir. Ağaç yetiştirmek ve güllerin aşılanması gibi konularda yüksek bilgiye sahipti.

II. BEYAZID

Okçuluğa olan ilgisi nedeniyle ok imal edenleri İstanbul'da buluşturmuş olan II. Beyazıd; marangoz ve hattattır.

II. BEYAZID

Okçuluğa olan ilgisi nedeniyle ok imal edenleri İstanbul'da buluşturmuş olan II. Beyazıd; marangoz ve hattattır.

I. SELİM (Yavuz Sultan Selim)

Çok kitap okumasıyla bilinen Yavuz Sultan Selim; kuyumculukla ilgileniyordu. Kitap satırlarını takip etmek için kendine altın hilaller de yapardı.

I. SÜLEYMAN (Kannuni Sultan Süleyman)

Kuyumcudur. İtalyan kuyumculuk sanatının örneklerini uygulayacak kadar işinde mahirdir. Aynı zamanda kunduracı yani kavaftır.

Osmanlı Padişahları Bilinmeyen Meslekleri

II. SELİM (Sarı Selim)

Şiirleri bilinen Sarı Selim, Hacı adaylarının Hac yolunda kullanmaları için hilal şeklinde asalar yapardı. II. Selim, Hac zamanı bu asaları Hacılara dağıttırırdı.

III. MURAD

Şair olan III. Murad, ok yapardı. Ama en bilinen yeteneği ise hattat olmasıdır.

I. AHMED

Çerkez kamçısı işlemekte usta olan I. Ahmed; okçuların kullandığı özel yüzüklü asalar yapan I. Ahmed aynı zamanda kaşık ustasıdır. I. Ahmed ok yapma merakı nedeniyle "Kemankeşler Loncası (yani okçular- loncası)” üyesi olmuştur.

II. OSMAN

Meşin ve deriden çeşitli eşyalar yapan II. Osman saraççılık yapardı. II. Osman kendi bindiği atların eyerini de kendisi yapardı.

IV. MURAD

Güzel yazı yazan bir hattat ve aynı zamanda şairdir. Kemankeşlikte (okçulukta) mahirdir.

IV. MEHMED

Avcılığıyla ünlüdür. Bu yüzden “Avcı Mehmed” diye de anılır. Aynı zamanda şairdir. Bestekârdır. Askerî marşlar yazardı.

II. MUSTAFA

Şairdir. Hüsnü hat sahibidir. Ok atmada ustadır. Şairdir.

III. AHMED

Hattattır. Şairdir. Fakat onu diğer padişahlardan ayıran bir yönü de hanımlar arasında gergef işlemeye meraklı olmasıdır.

III. SELİM

Silah ustası olan II. Selim; tüfek yapardı. Hatta II. Selim'in yaptığı tüfeklerin gez ve arpacıklarını tamamen doğru yapması nedeniyle onun yaptığı silahlarda kurşunlar hedefi tam vuruyordu.

Osmanlı Padişahları Bilinmeyen Meslekleri-1

I. MAHMUD

Birden fazla mesleği vardır. Kantaşı üzerine mühür kazırdı. Abanoz ve fildişinden hilâller (kürdanlar) yapardı. “Hilâl”i merak edenlere anlatayım. Hilâl, kemik ve şimşir gibi sert ağaçlardan yapılan, kulak ve diş temizliğinde kullanılan, ucu sivri, arka tarafı kaşık gibi enli bir alettir. I. Mahmud bu hilâllerden yapardı. Mücevher işlerdi. Oymacılıkla da ilgilenirdi. Çok yönlü bir padişah olan I. Mahmud, bütün bu yaptıklarını pazarda sattırır, parasıyla ihtiyaçlarını giderir, sadaka verirdi. Aynı zamanda şairdi.

I. ABDÜLMECİD

Batı usulü besteleriyle bilinen I. Abdülmecid, aynı zamanda modern bir ressamdır.

I. ABDÜLAZİZ

Ünlü bir pehlivandır. Kuyumculuk ile uğraşır ve divan şiir ile ilgilendirdi. Kalaycı olduğuna dair belgeler vardır.

V. MURAD

Çok iyi bir piyanisttir. Bestekârdır. Ressamdır.

II. ABDÜLHAMİD

Marangozluk konusunda yeteneği olan II. Abdülhamid, bu konuda çok ciddi bir tasarımcıdır. İnce tarzı ve tasarımlarıyla Amerika'da açılan sergide marangozluk ve doğramacılık alanında birincilik almıştır.

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal