Üst düzey memurun ne demek olduğu ve kime dendiği merak ediliyor. Kamuda görev alan üst seviyedeki memurlara denilen bu kavram ise birçok kişi tarafından araştırılıyor. Özelliklede hangi memurlukların üst düzey memurluk olduğu da merak ediliyor. İşte detaylar...
Üst düzey memur, kamuda görev alan üst seviyedeki memurlara denilmektedir. Üst düzey memurlar KPSS gibi herhangi bir memurluk sınavına girmeden referans yardımlarıyla memur kadrolarına atanarak en üst seviyeye çıkan ve kamu için çalışır. Türkiye’de bulunan üst düzey memurlar ise şu şekildedir:
- Müsteşar
- Müsteşar Yardımcısı
- Genel Müdür
- Genel Müdür Yardımcısı
- Başkan
- Başkan Yardımcısı
- Bölge Müdürü
- Daire Başkanı
- Bölge Müdür Yardımcısı
- İl Müdürü
Türkiye'de bilinen üst düzey memur sayısı 5 binden fazladır. Her ne kadar memur olmadan atanma olsa da 657 numaralı yasa gereği üst düzey memur olabilmek için memur olma şartı aranmaktadır. Fakat 657 numaralı yasaya göre kamuda çalışan bazı işçi sınıfları üst düzey memur olarak atanamamaktadır.
Bazı memur gruplarının dışındaysa memur olarak çalışmadan da üst düzey memur olunabilir. Yani ilk olarak memur olmayan kişiler istisna kadrolu memur olarak atanır ve daha sonra gerekli yerlere kaydırılarak ataması gerçekleştirilir.
Üst düzey memur olunabilmesi için ilk olarak memur olunmalıdır. Görevde yükselme olabilmesi için 1999'da gelen yürürlükle kişi Şube Müdürü, Şef veya daha aşağıda bulunan kadrolara atanmak ve görevinde yükselmek için ÖSYM veya MEB’in belirlediği sınavlara girmelidir. Fakat, üst düzey memur olabilmek için herhangi bir sınav bulunmamaktadır. 657 numaralı yasaya göre üst düzey memurluğa atanabilmek için,
- Birinci kıdemde görev alanlar minimum 12 yıl ve ek gösterge şartı,
- Birinci ve ikinci kıdemde görev alanlar minimum 10 sene ve ek gösterge şartı
- Üçüncü ve dördüncü kıdemlerde görev alanlar 8 sene şartı aranmaktadır.
1984'teki 217 numaralı yasanın 2. Maddesince üst düzey memur ataması için aktif bir şekilde çalışmış ve yüksek eğitim görmüş olmalıdır.
4 yıldan az yüksek eğitim görmüş olan üstte belirtilen şartlara 2 yıl eklenerek şartlar aranır. Bu yasalarca Genel müdürlüklere atanmak için 12 yıl çalışmak, daire başkanlığı içinse 10 yıl çalışılmış olunması gerekmektedir. Üst düzey memur olabilmek için bu memurluk şartları ve çalışma yılları gerekmektedir.
İstisna memurluğundaysa kamuda memur olmak gerekmemektedir. Özel bir şirkette çalışan bir kişide rahatlıkla bu atamadan yararlanabilir ve sınavsız bir şekilde üst düzey memur olabilir. 657 numaralı kamu memur yasasının 59. Maddesinde bu istisna memurlukları ise şöyledir:
- Başbakan başmüşaviri
- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği
- TBMM memurlukları
- Savunma Sanayii Müsteşarlığı
- Toplu konutta yer alan başkan, yardımcısı, müşavir, daire başkanı, uzman, şube müdürü, uzman yardımcı, müşavir avukat,
- Basın müşaviri
- Halkla ilişkiler müşaviri
- Bakanlar kurulu sekreteri
- Özel kalem
- Spor müşaviri
- Milli istihbarat memurları
- Din işleri yüksek kurul üyeleri
- Vali
- Büyükelçi ve elçilikler
- Müşavir nezdinde çalışan sendika uzmanları
- TSK ve MSB görevleri yapan nitelikli uzmanlar