Medipol Üniversitesi Sefaköy Hastanesi Üroloji Bölümünden Doç. Dr. Süleyman Sami Çakır, kadınlarda idrar kaçırmasına dair şu açıklamalarda bulundu: ‘‘15 ila 86 yaş arası kadınlarda idrar kaçırma sıklığının yaklaşık yüzde 50,7 olduğunu söylemek mümkün. Genel olarak, idrar kaçırmanın genç kadınlarda yüzde 25, orta yaş ve postmenopozal (menopoz sonrası dönem) dönemlerde yüzde 44 ila 57 ve ileri yaşlarda yüzde 75 sıklığında görülüyor.’’
Yaş ilerledikçe oranda artış yaşanıyor!
Yaşam kalitesinin önemli ölçüde sıkıntıya neden olan sosyal ilişkilerde problemlere yol açtığını aktaran Çakır,"Ülkemizde kadınlarda yaygın olarak görülen bir Sağlık sorunu ve yapılan prevalans (belirli bir hastalık veya hastalıklara sahip tüm olguların oranıdır) çalışmalarına göre, 15 ila 86 yaş arası genç kadınlarda idrar kaçırma sıklığı yaklaşık yüzde 50,7. Yaş aldıkça bu oranlarda önemli bir artış yaşandığını yüzde 80’e kadar ulaştığını söylememiz mümkün’’ dedi.
İdrar kaçırmanın birçok sebebi olabilir!
Çakır, kadın erkek fark etmeksizin idrar kaçırmanın çekinilecek bir yanının olmadığını söyleyerek, doğrudan tedavi sürecine başlanılması gerektiğini vurgulayarak kaçırmaların çeşitli sebeplerinde olabileceğini belirterek şu şekilde örneklendirmelerde bulundu; ‘‘Genetik olarak doğuştan pelvik taban kaslarının zayıflığı, yaş, menopoz, doğum sayısı, obezite, vajinal doğum, histerektomi ve travma gibi risk faktörleri olabilir’’ dedi.
İdrar kaçırmanın tipi farklı olabilir!
İdrar kaçırmanın birbirinden farklı çeşitleri olduğunu söyleyen Çakır, hastaları tarafından sıklıkla görülen şikayetlerin "sıkışma, stres, karışık, taşma tipi inkontinans, fonksiyonel tip inkontinansın" şeklinde olduğunun bilgisini paylaştı.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Kaçırmaya neden olan birçok etkenin olduğunu belirten Çakır, efor, egzersiz, karın içi basıncını artıran öksürme, gülme ve hapşırmanın istemsiz olarak idrar kaçırmak gibi sebeplerin olabileceğini açıkladı. Tedavi yöntemlerinden de bahseden Çakır sözlerini şu şekilde sonlandırdı:"İlk basamak olarak akşamları sıvı alımını kısıtlayın, kafein ve alkol tüketmeyin. Fazla kilolu obezite sayılacak durumdaysanız, kilo verin. Sigarayı bırakın, öksürük ve pulmoner hastalıklarınızın tedavisine başlayın. Pelvik Taban Egzersizleri (Kegel egzersizleri) yapın. Konservatif ve medikal tedavilerden fayda görülmemesi durumunda, mesane boynu asma ameliyatı da bir seçenek.’’