Lise öğrenimini bitiren öğrenciler, akademik eğitim almak için üniversite kurumlarına gitmektedir. Üniversiteler, lise ve ortaokullardan farklı bir sistemle eğitim verir. Her üniversitenin kendine özel bir sistemi ve kendine has kuralları vardır. Bu nedenle ortaokuldan ve liselerden farklılık gösterir. Örneğin, bütün liseler aynı tarihte açılırken üniversitelerin açılma ve kapanma tarihleri farklıdır. Liseler ve ortaokullar MEB tarafından yönetilmektedir. Bunun aksine üniversiteler YÖK’ün yönetimindeki eğitim kurumlarıdır.
Yönetimleri farklı olan üniversitelerin sınav sistemleri de farklıdır. Üniversitede sınavlar vize ve final sınavları olarak ikiye ayrılır. Bu iki sınav sonucunun ortalamaları değil, yüzdelik bölümleri öğrencinin yılsonu notunu belirler.
Vize sınavı nedir?
Vize sınavları, üniversitede gördüğünüz derslerin yapılan ilk sınavıdır. Vize ve final sınavının farkı yılsonu ortalamasına etkisidir. Vize sınavı, bazı durumlarda farklılık gösterebileceği gibi yılsonu notuna yüzde 25 ile yüzde 40 arasında katkı yapar. Vize sınavları her dönemde bir kere yapılır. Bazı derslerde 2 vize sınavı yapıldığı da olmaktadır. Vizeler dönem ortasında yapılır.
Final sınavı nedir?
Final sınavı öğrencilerin bir dersten kalmasını ya da geçmesini büyük oranda etkileyen sınavdır. Vizeden ne puan alırsanız alın final sınavına girmemeniz halinde vize notu hiçbir önem taşımamaktadır. Öğrencinin dersten geçmesi için final sınavından yeterli bir ortalamayı alması gerekmektedir. Final sınavları okulların kapanacağı hafta yapılır. Final puanı genel ortalamanın yüzde 40 ile yüzde 60’ını etkiler. Vize sınavlarının 1 veya 2 kere yapılması final sınavının yüzdelik bölümünü etkiler.
Vize sınavına girmeyen finale girebilir mi?
Üniversitelerin eğitim sistemleri farklılık gösterir. Lisede bir sınavdan iyi not almanız o dersi başarıyla geçmenizi sağlarken üniversitede bu mümkün olmayabilir. Üniversitelerin puanlama sistemlerine göre vizeye girmeyen bir öğrencinin final sınavına girmesi pek bir anlam ifade etmez. Üniversitelerde harf notları geçerlidir.
Final ortalaması yüzde 40 olan bir final sınavına girip 100 puan alırsanız, bu o sınavdan 40 puan alacağınız anlamına gelir. Dersin sorumlu geçme notu olan DD 45 olarak belirlenmişse, sınava girmeniz bir anlam ifade etmez. O dersten harf notu FF gelir ve bu da dersin tekrar edileceği anlamına gelir. Vize sınavına girmeyen öğrenciler final sınavlarına girebilir. Fakat bu o öğrencinin final sınavından geçer not alabileceği anlamına gelmez.
Vize ve final sınavının sonuçlarının açıklanması, her üniversitenin sitemine göre farklılık gösterir. Büyün üniversitelerde genel olarak 3 yöntemle sınav sonuçları öğrenilir. Bunlardan biri öğrenci otomasyon sistemi üzerinden sonuçları öğrenmektir. Üniversitenin verdiği öğrenci numarası ve şifre ile otomasyon sistemine giriş yapılarak sınav sonuçları öğrenilir.
Sınav sonuçlarını öğrenmenin bir başka yolu da öğrenci işlerine başvurmaktır. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra öğrenci işlerine giderek sınav notunu öğrenebilirsiniz.
Bazı üniversitelerde sınav sonuçları panolara asılarak da duyurulmaktadır. Bu durumda öğrenci panolarını takip ederek sınav notlarınızı öğrenebilirsiniz.