Uluslararası toplum İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına son vermeye çağırıyor

Oxford Üniversitesi Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde görev yapan Yahudi tarihçi Prof. Dr. Avi Shlaim, İsrail'in Gazze'de soykırımın eşiğine geldiğini ve Batılı hükümetlerin bu durumu desteklemesiyle birlikte İsrail'e silah tedarik etmesinin korkunç bir durum olduğunu ifade etti.

11.05.2024-13:48 - (Son Güncelleme: 11.05.2024-13:48) Uluslararası toplum İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına son vermeye çağırıyor

Prof. Dr. Shlaim, İngiltere'ye yayılan Filistin destekçisi öğrenci protestolarının barışçıl bir şekilde gerçekleştiğini, hatta Yahudi öğrencilerin de bu protestolara katıldığını belirterek, üniversitelerde antisemitizmin arttığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını vurguladı.

İngiliz tarihçi Shlaim, ABD'deki üniversitelerde başlayıp İngiltere'ye de yayılan öğrenci protestolarının, kendisini 1968'de Cambridge Üniversitesi'nde öğrenci olduğu dönemi hatırlattığını dile getirdi. O dönem öğrencilerin Vietnam Savaşı'na karşı başlattığı protestoların etkisinin, dünya genelindeki üniversite kampüslerine kadar yayıldığını anlattı.

Shlaim, o dönemki öğrenci hareketinin ABD'nin Vietnam'dan çekilme politikasını etkilediğine dikkat çekerken, bugün İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı benzer bir öğrenci hareketinin küresel ölçekte yayıldığını ve büyümeye devam ettiğini belirtti. 6 Mayıs Pazartesi günü Oxford Üniversitesi öğrencilerinin de bu protestolara katıldığını hatırlattı.

Prof. Dr. Shlaim, öğrencilerin Doğa Tarihi Müzesi'nin dışında kamp kurduklarını ve bu kampın son derece iyi organize edildiğini vurgulayarak, öğrencilerin dostane ve barışçıl bir ortamda çalıştıklarını dile getirdi. Medya çadırı dahil olmak üzere çeşitli alanların bulunduğunu ifade eden Shlaim, herhangi bir gerginliğin olmadığını ve kimse tarafından tehdit altında hissedilmediğini belirtti. Oxford Üniversitesi'nde görev yapan Yahudi tarihçi Prof. Dr. Avi Shlaim, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın üniversitelerde antisemitizmde artış olduğu iddiasını reddederek, İngiliz hükümetinin Filistinlilerin haklarına kayıtsız kaldığını vurguladı.

Shlaim, "Rishi Sunak'ın söylediklerine katılmıyorum. İngiliz hükümetinin Filistinlilerin haklarına kayıtsız kaldığını düşünüyorum." dedi ve ekledi: "İslamofobi'ye (Müslüman karşılığı) karşı da kayıtsız. İslamofobi, İngiltere'de antisemitizmden çok daha büyük sorun. Bu hükümet, İsrail'i körü körüne destekliyor ve antisemitizmin boyutunu büyük ölçüde şişiriyor ve abartıyor. Bunu siyasi amaç için yapıyorlar."

Öğrenci protestolarının antisemitizm iddialarını yalanladığını ve birçok Yahudi öğrencinin protestolara katıldığını belirten Shlaim, "İsrail, Yahudilerden ibaret değil. İsrail, Yahudileri temsil etmiyor. İsrail dışındaki Yahudiler, İsrail'in yaptıklarından sorumlu değil." şeklinde konuştu. Shlaim, giderek daha fazla sayıda Yahudi öğrencinin İsrail'le bağlarını koparıp Gazze'deki eylemleri kınadığına dikkat çekerek, "Dolayısıyla Oxford Üniversitesi'nde antisemitizm iddialarının ya da öğrencilerin tehdit edilmesinin hiçbir dayanağının olmadığını düşünüyorum." dedi. İngiltere'nin seçkin okullarından Cambridge Üniversitesi'ne de protestoların yayıldığını belirten Shlaim, iki üniversitenin öğrencilerinin ortak bildiri yayımlayarak Gazze'deki İsrail zulmüne karşı birlikte hareket ettiğini ifade etti.

Yahudi tarihçi Shlaim, "Sanırım ilk kez Oxford ve Cambridge öğrencileri, Gazze'deki İsrail zulmüne karşı kampanyada birlikte hareket ettiler." şeklinde konuştu.

Avi Shlaim, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ateşkes önerilerini kabul etmemesinin bazı nedenlerinin bulunduğunu söyledi.

"Binyamin Netanyahu'nun, Gazze'de uzun süren bir savaş istemesinin arkasında kendi bencil sebepleri yatıyor ve buna ihtiyaç duyuyor." diyen Shlaim, şunları kaydetti:

"Netanyahu, kendi kişisel çıkarları doğrultusunda hareket ediyor. Üzerinde ciddi yolsuzluk suçlamaları var ve bu savaşın sona ermesi durumunda siyasi geleceği tehlikeye girebilir. Bu nedenle, savaşın uzaması onun için bir çıkış yolu olabilir. Ancak bu, hem İsrailli hem de Filistinli sivillere büyük acılar yaşatan bir durum."

Shlaim, Netanyahu'nun Gazze'deki savaşın sona ermesi konusundaki arabulucuların önerilerini reddettiğini ve bu durumun sivil kayıpların artmasına neden olduğunu ifade ederek, "Netanyahu'nun bencil hesapları, barış ve istikrarın sağlanmasını engelliyor." dedi.

Her gün savaş suçu işleniyor

Amerika dahil İsrail'in tüm müttefiklerinin, Gazze'de başlayacak olan kara harekatı konusunda uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Shlaim, "İsrail'in sivil halka yönelik saldırıları her gün devam ediyor ve bu savaş suçlarına yol açıyor." şeklinde konuştu.

Shlaim, Netanyahu'nun Hamas'ı yenilgiye uğratma hedefine ulaşamayacağını ve bu politikanın sadece daha fazla acıya ve yıkıma neden olacağını belirterek, "Netanyahu'nun savaş politikası, barışçıl bir çözümün önünde engel teşkil ediyor ve bölgedeki gerilimi artırıyor." diye ekledi.

Netanyahu'nun Gazze'deki hava saldırılarının siviller üzerindeki etkilerine de değinen Shlaim, İsrail ordusunun halka yönelik şiddetini kınayarak, uluslararası toplumu İsrail'in sivillere yönelik saldırılarına son vermeye çağrıda bulunarak, şunları kaydetti:

"Sivillerin zorla yerlerinden edilmesi savaş suçudur. Dolayısıyla İsrail, her gün savaş suçu işliyor. İngiltere ve ABD de İsrail'in savaş suçlarına ortak oluyor. İsrail, Gazze'de soykırımın eşiğindeyken Batılı hükümetlerin İsrail'i desteklemesi ve İsrail'e silah tedarik etmesi korkunç bir durum. İşte bu nedenle öğrenciler, Oxford Üniversitesi dahil her yerde protesto gösterileri düzenliyor ve işte bu nedenle Oxford Üniversitesi'nde 305 personel, öğrencilerin taleplerini destekleyen mektubu imzaladı. Ben de bu 305 personelden biriyim yani protesto edenler sadece öğrenciler değil. İsrail'e, apartheid rejimine, İsrail'in Gazze'de her gün gerçekleştirdiği katliam ve yıkıma karşı çok güçlü bir kanaat var."


Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal