Eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar’ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından verilen ve Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan önerge, İsrail Meclisi'nde 68’e karşı 9 oyla kabul edildi. Söz konusu önergede, "Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı" iddiası yer aldı.
Son dönemde, bazı ülkeler Filistin'i resmi olarak tanıma kararı aldı. Bu ülkeler arasında İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya ve Ermenistan bulunuyor. Özellikle İspanya, Norveç ve İrlanda'nın 28 Mayıs'ta, Slovenya'nın 4 Haziran'da ve Ermenistan'ın 21 Haziran'da Filistin'i resmen tanıdığı bildirildi.
Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail Meclisi'nde kabul edilen önergeye sert tepki gösterildi. Açıklamada, "Siyonist Knesset’te Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan önergenin kabul edilmesi, Filistin topraklarında hiçbir meşruiyeti olmayan işgalci bir tarafın verdiği geçersiz bir karardır." denildi.
Bu karar ve açıklamalar, uluslararası arenada büyük yankı uyandırmış durumda. Uluslararası Adalet Divanı'nın bu kararının, Filistin-İsrail sorununun çözümüne yönelik önemli bir adım olup olmayacağı ve taraflar arasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.
"Filistin halkımızın, Siyonist terör hükümetinin kendisine karşı yürüttüğü faşist imha savaşı karşısında direnişini, mücadelesini ve meşru savunmasını sürdüreceğini teyit ediyoruz. Bu karar uluslararası topluma bir meydan okuma mesajı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Filistin'e Birleşmiş Milletlere tam üyelik verilmesini destekleyen kararlarının hafife alınması anlamına geliyor."
Hamas, "İsrail Meclisinin bu suç niteliğindeki kararlarını, uygulamalarını durdurmak ve Filistin halkının tüm haklarına erişmesini sağlamak için uluslararası toplumun ciddi olarak harekete geçmesi gerektiğini" vurguladı.