Uluslararası Adalet Divanı'ndan Filistin Açıklaması: İsrail İşgalci Güç İlan Edildi

Son dakika haberine göre, Uluslararası Adalet Divanı (UAD) tarafından yapılan açıklamada, İsrail'in işgalci bir güç olduğu vurgulanarak önemli bir karar dünya kamuoyuna duyuruldu. Yapılan açıklamada, "İsrail Gazze'de işgalci güçtür. İşgal altındaki Filistin toprakları parçalanmış ayrı bölgeler değil, tek bir bölgesel birimdir." ifadelerine yer verildi.

19.07.2024-16:44 - (Son Güncelleme: 19.07.2024-16:44) Uluslararası Adalet Divanı'ndan Filistin Açıklaması: İsrail İşgalci Güç İlan Edildi

Eski İsrail Adalet Bakanı Gideon Saar’ın Yeni Umut Partisi ve Birleşik Sağ Partisi tarafından verilen ve Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan önerge, İsrail Meclisi'nde 68’e karşı 9 oyla kabul edildi. Söz konusu önergede, "Filistin devletinin kurulmasının İsrail devleti ve vatandaşları için tehdit oluşturacağı" iddiası yer aldı.

Uluslararası Tanımalar ve Tepkiler

Son dönemde, bazı ülkeler Filistin'i resmi olarak tanıma kararı aldı. Bu ülkeler arasında İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya ve Ermenistan bulunuyor. Özellikle İspanya, Norveç ve İrlanda'nın 28 Mayıs'ta, Slovenya'nın 4 Haziran'da ve Ermenistan'ın 21 Haziran'da Filistin'i resmen tanıdığı bildirildi.

Hamas'tan Tepki

Hamas tarafından yapılan açıklamada, İsrail Meclisi'nde kabul edilen önergeye sert tepki gösterildi. Açıklamada, "Siyonist Knesset’te Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkan önergenin kabul edilmesi, Filistin topraklarında hiçbir meşruiyeti olmayan işgalci bir tarafın verdiği geçersiz bir karardır." denildi.

Bu karar ve açıklamalar, uluslararası arenada büyük yankı uyandırmış durumda. Uluslararası Adalet Divanı'nın bu kararının, Filistin-İsrail sorununun çözümüne yönelik önemli bir adım olup olmayacağı ve taraflar arasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.

Açıklamada, şu ifadeler kaydedildi:

"Filistin halkımızın, Siyonist terör hükümetinin kendisine karşı yürüttüğü faşist imha savaşı karşısında direnişini, mücadelesini ve meşru savunmasını sürdüreceğini teyit ediyoruz. Bu karar uluslararası topluma bir meydan okuma mesajı ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun Filistin'e Birleşmiş Milletlere tam üyelik verilmesini destekleyen kararlarının hafife alınması anlamına geliyor."

Hamas, "İsrail Meclisinin bu suç niteliğindeki kararlarını, uygulamalarını durdurmak ve Filistin halkının tüm haklarına erişmesini sağlamak için uluslararası toplumun ciddi olarak harekete geçmesi gerektiğini" vurguladı.

Ceren Pekşen
cerenpeksen@haber365.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal