7'nci nesil sondaj gemisi 74 gündür devam eden yolculuğunu bu hafta bitiriyor. Derin deniz sondajı yapabilme gücüne sahip gemi, 19 Mayıs günü Mersin Taşucu Limanı'na ulaşacak. İki aylık çalışmadan sonra gemi, temmuzdan itibaren Doğu Akdeniz'deki arama tarama faaliyetlerine katkı sağlayacak. İsrail gazının Türkiye üzerinden geçmesi planlanan dönemde yeni gemi görev yapacak.
Denizlerde bulunan doğal gaz ve petrolü çıkarmak adına derin deniz sondaj çalışmalarında yoğun bir şekilde çalışan Türkiye, Fatih, Yavuz ve Kanuni'den sonra 4. sondaj gemisini de filosuna katma başarısını gösterdi.
7 Mart tarihinde Güney Kore'den yola çıkan yeni sondaj gemisi Tunus civarlarında hareket ediyor. Geminin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda ülkemize varmasıyla beraber 74 günlük yolculuk tamamlanmış olacak.
İlk görev Temmuz'da
Doğu Akdeniz'de görev alacak olan yeni nesil gemi Akdeniz'deki derin deniz tarama ve arama çalışmalarına katkı sağlayacak. Gemi, 3 bin 600 metreye kadar operasyon yapabilme kapasitesine sahipken 12 bin 200 metreye kadar da sondaj yapma özelliğini içerisinde bulunduruyor. Söz konuş gemi, 7'nci nesil olarak isimlendiriliyor.
7 metre dalgada bile operasyona devam
200 kişilik mürettebat bulunduran gemi, 238 metre boyunda, 41.7 metre genişliğe ve 18.9 metre derinlik özelliğini taşıyor. Geminin 65 metre yüksekliğinde yer alan iki kulesi bin 750 ton yük kaldırma gücünde. 7'nci nesil gemi, 7.3 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit bir şekilde kalmayı başararak operasyonlarını sürdürebiliyor.
İsrail gazı taşınırken görevde
Rusya-Ukrayna gerilimi hala sürerken Avrupa'da farklı seçenek arayışları da ülkeler çağında sürüyor. İsrail gazı da bir diğer opsiyon olarak görülürken güzergahının da Doğu Akdeniz yolundan Türkiye olması hedefleniyor.
Eğer olası anlaşmada mutabakat sağlanır ve İsrail gazı ülkemiz üzerinden Avrupa’ya ulaştırılırsa 4’üncü geminin transfer zamanlarında görev alacağı düşünülüyor.