Kürtaj yaptırmanın hem sağlıksal açıdan hem hukuki açıdan bazı düzenlemeleri vardır. Dolayısıyla bebek aldırmak isteyenler bunun hukuken yasal olup olmadığını merak ediyor. Peki kürtaj suç mu? İşte detaylar...
Kürtaj yaptırmak suç mu?
Günümüz yasalarına göre ülkemizde kürtaj yaptırmak yasaldır. 1983 senesinde yürürlüğe konulan 2827 sayılı Nüfus Planlama Yasası kapsamında Cumhuriyet'in kurulduğu zamandan beri gelen kürtaj yaptırma kısıtlılığı kaldırılmıştır. Yasaya göre 10 haftaya kadar olan gebeliklerin isteğe bağlı sonlandırılması mümkündür. Lakin bu işlem yapılırken kadın evli ise eşinin rızası, 18 yaşından küçük ise de ebeveynin rızası olması gerekmektedir. Bunun yanı sıra yasanın getirdiklerine göre gebeliğin 10 haftadan fazla olduğu ve kadının hayatını tehdit ettiği veya edeceği ya da doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır mağduriyet yaratacağı hallerde kürtaja izin vermektedir.
Gebelik sonlandırılması ile alakalı zamanla alakalı bir kısıtlama getirilmemiştir. Böyle bir durum yaşanacağı zaman doktor, konuya ilişkin yetkililere kürtaj yaptıracak kadının kimliği, gerçekleştirilecek işlem, işlemin gerekçesi operasyon yapılmadan bildirilmelidir.
Acil bir durum söz konusu olduğunda operasyonun 24 saat içerisinde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bir suç sonucunda oluşan gebelikler için ise Türk Ceza Hukuku'nun yasalarına göre 20 haftaya kadar kürtaja izin vardır. Devlet hastanelerinde gerçekleşecek kürtaj operasyonu sigorta tarafından karşılanmaktadır.
Kürtaj operasyonunun yasallaştırılması ile beraber birçok kadın bu imkandan yararlanmıştır. Türk kadınlarının %14'ü en az bir kere kürtaj yaptırdıklarını belirtmişlerdir. Lakin bunların yanı sıra kürtaj hizmetinin devlet hastanelerinde ulaşılabilirliği sorgulanır seviyededir.