Bu Zirve Bir Umut Işığıdır
Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric ise zirve kapsamında tüm kıtalardan ve farklı siyasi düşüncelerden çok sayıda ülkenin, savaş yerine barışı tartışmak üzere bir araya geldiğini belirtti. "Bu zirve bir umut ışığıdır ve kalıcı barış diyaloglarını teşvik etmek için bir katalizör görevi görüyor." ifadelerini kullanan Boric, zirve kapsamında onayladıkları ortak bildiriyi tamamen desteklediklerini kaydetti.
Zirve Ortak Bildirinin İmzalanmasıyla Son Buldu
İsviçre'deki Ukrayna Barış Zirvesi, Bürgenstock Bildirisi ile son buldu. Zirve, 90'dan fazla ülke ve kuruluşun katılımıyla gerçekleşirken, ortak bildiri 80 ülke ve 4 kuruluş tarafından onaylandı.
Çekimser Kalan Ülkeler
Endonezya, Libya, Suudi Arabistan, Tayland, Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de bulunduğu 16 ülke ve kuruluş çekimser kaldı.
Zirvenin Amacı ve Temel İlkeler
İsviçre Dışişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan bildiride, zirvenin Şubat 2022'den bu yana devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı için kapsamlı, adil ve kalıcı bir barış sürecine ilişkin üst düzey diyaloğu geliştirmek amacıyla düzenlendiği belirtildi. Bildiri, Ukrayna'nın Barış Formülü ve Birleşmiş Milletler (BM) Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuka uygun barış önerileri temelinde gerçekleştirilen önceki tartışmalar üzerine inşa edildi.
Toprak Bütünlüğü ve Siyasi Bağımsızlık
Bildiri, herhangi bir devletin toprak bütünlüğüne veya siyasi bağımsızlığına tehdit veya güç kullanımından kaçınma kararlılığını yeniden teyit ediyor. Ukrayna dahil tüm devletlerin uluslararası kabul görmüş sınırları içindeki egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğü ilkeleri vurgulandı. Kara suları dahil uyuşmazlıkların barışçıl yollarla çözülmesinin uluslararası hukukun temel ilkelerinden biri olduğu hatırlatıldı.
Nükleer Güvenlik
Nükleer enerjinin ve nükleer tesislerin güvenli, emniyetli, korunaklı ve çevreye duyarlı olması gerektiği belirtildi. Zaporijya Nükleer Santrali de dahil olmak üzere Ukrayna'daki nükleer enerji tesislerinin, Ukrayna'nın tam egemenlik kontrolü altında, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ilkelerine uygun ve onun denetimi altında emniyetli bir şekilde çalışması gerektiği vurgulandı. Bildiride, Ukrayna'ya karşı devam eden savaş bağlamında herhangi bir nükleer silah tehdidi veya kullanımının kabul edilemeyeceği belirtildi.
Gıda Güvenliği
Küresel gıda güvenliğinin, gıda ürünlerinin kesintisiz üretimine ve tedarikine bağlı olduğu hatırlatıldı. Serbest, tam ve güvenli ticari seyrüseferin yanı sıra Karadeniz ve Azak Denizi'ndeki deniz limanlarına erişimin kritik öneme sahip olduğu vurgulandı. Limanlarda ve güzergah boyunca ticari gemilere, sivil limanlara ve sivil liman altyapısına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğu belirtildi. Gıda güvenliğinin hiçbir şekilde silah haline getirilmemesi gerektiği ifade edildi. Ukrayna tarım ürünlerinin ilgili üçüncü ülkelere güvenli ve serbestçe sağlanması gerektiği vurgulandı.
İnsani Boyutlar
Bildiride, tüm savaş esirlerinin takas yoluyla serbest bırakılması gerektiği belirtildi. Sınır dışı edilen ve hukuka aykırı olarak yerlerinden edilen tüm Ukraynalı çocuklar ve gözaltına alınan diğer tüm Ukraynalı sivillerin Ukrayna'ya iade edilmesi gerektiği ifade edildi.
Gelecek Adımlar ve Katılım
Bildiride, barışa ulaşmanın tüm tarafların katılımını ve diyaloğunu gerektirdiğine işaret edilerek, gelecekte tüm tarafların temsilcilerinin daha fazla katılımıyla somut adımlar atılması gerektiği belirtildi. Tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı ilkelerini içeren BM Şartı'nın, Ukrayna'da kapsamlı, adil ve kalıcı bir barışın sağlanmasında temel oluşturacağı ifade edildi.