Uğur Şahin ve Özlem Türeci duyurdu: 2030 yılına kadar çıkacak

Koronavirüs aşılarından BioNTech aşısının geliştiricileri olan Prof Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, kanser aşısının 2030 yılına kadar geliştirileceği müjdesini verdi. İşte diğer detaylar...

17.10.2022-11:21 - (Son Güncelleme: 17.10.2022-16:49) Uğur Şahin ve Özlem Türeci duyurdu: 2030 yılına kadar çıkacak

Dünyayı saran koronavirüs salgınına karşı BioNTech aşısını geliştirerek büyük bir başarıya imza atan  Prof Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, kanser aşısının 2030 yılına kadar geliştirileceği müjdesini verdi. İki bilim insanı kanser aşısı için yapılan çalışmalarda önemli bir aşama kaydedildiği de sözlerine ekledi. 

Kanser aşısı 2030’a kadar çıkacak

İngiliz BBC kanalındaki bir programa katılarak önemli açıklamalarda bulunan Özlem Türeci ve Uğur Şahin, mRNA teknolojisinin kullanımının etkisini görülmesinin ardından, çalışmalarına dair teşvik edici bir süreçle karşı karşıya olduklarını dile getirdiler. 

Prof. Uğur Şahin, dünyadaki birçok hasta tarafından kanser aşılarına ne zaman erişilebileceği sorulduğunda, bunun "2030'dan önce" olabileceğini söyledi. Prof. Türeci; kanser aşısı geliştirmek için on yıllar boyunca yapılan çalışmaların, Covid-19 aşısını geliştirmek için bir zemin olduğunu ve şimdi Covid-19 aşısının onu geliştirme konusundaki deneyimin ise kanser çalışmalarında daha iyi bir şekilde kullanılabileceğini gösterdiğini belirtti.

Kanser aşısı

"Aşıları nasıl daha iyi, daha hızlı üreteceğimizi öğrendik" diyen Türeci, çok sayıda insanda bağışıklık sisteminin mRNA'ya nasıl tepki verdiğini de keşfettiklerini dile getirdi. Gelişmelerin ayrıca düzenleyicilerin mRNA aşıları ve bunlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında bilgi edinmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Olumlu ama temkinli bir yaklaşım benimseyen Türeci, "Bilim insanları olarak kanserin çaresini bulacağımızı söylemekten her zaman çekiniriz. Bir takım atılımlarımız var ve onlar üzerinde çalışmaya devam edeceğiz.’’

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal