Ukrayna-Rusya savaşı, 3. yılını geride bırakırken dünya genelinde endişe verici bir duruma işaret ediyor. Son dönemde tansiyonun yükselmesi, savaşan tarafların ve destekleyen liderlerin sert mesajları, küresel barış için ciddi bir risk oluşturuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, Ukrayna'ya asker gönderme ihtimalini gündeme taşıyarak Avrupa ve NATO'ya "Bu ihtimali göz ardı etmeyelim" çağrısı, bölgedeki gerilimi daha da artırdı. Bu açıklamaya Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer güce vurgu yaparak sert bir şekilde cevap verdi ve Batı'ya "Bölgeden uzak durun" şeklinde bir tehdit savurdu.
Rus stratejist Aleksandr Dugin, taraflar arasındaki restleşmeyi değerlendirirken dünyanın geleceği ve Türkiye'nin aldığı pozisyonu yorumladı. Dugin'in bu açıklamaları, savaşın etkisi altındaki bölgede ve küresel düzeyde nasıl bir belirsizliğe yol açtığını gösteriyor. Uluslararası toplumun, bu krizi çözmek ve barışı sağlamak adına daha etkili bir şekilde müdahale etmesi, diplomasi ve diyalog yoluyla çözümler araması bekleniyor. Dünya liderleri, sert açıklamalardan ziyade uzlaşı ve işbirliği için çaba sarf etmeye yönlendirilmelidir.
“Nükleer savaşa biz hiçbir zaman bu kadar yakın olmadık” diyen Dugin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Şu anda kutuplar arası bir savaş yaşanıyor. Bu savaş, Batı’nın korumaya çalıştığı tek kutuplu dünya düzeni ile çok kutuplu sistem arasında... Çatışmanın hatları ise Ukrayna, Filistin ve Tayvan’dır. Afrika ve G.Amerika’da da yeni cephe açılabilir. Yeni bir dünya düzeninin oluşum aşamasındayız. Bu süreç sıcak çatışmalara sahne oluyor. En kötüsü ise bizim şu an nükleer savaş riskiyle karşı karşıya olmamız. Rusya’nın şehirlerine yönelik saldırılar her an nükleer savaşı başlatabilir.”
“Bu savaşta sadece taktik nükleer silahlara değil, stratejik nükleer silahlara da başvurulacak. Eğer Ukrayna’yı konvansiyonel savaşta yenemezsek, bu doğrudan nükleer savaşın başlaması anlamına gelecek ki biz zaten Ukrayna’nın tamamında kontrolü ele geçirinceye dek durmayı düşünmüyoruz. Artık bundan sonra hiçbir diplomatik çözüm yolu bizi bu hedefimizden alıkoyamaz. Dolayısıyla bugün her kim Ukrayna’ya silah tedarik ediyorsa, nükleer savaş riskini artırdığının farkında olmalı.
Üçüncü dünya savaşı bir anlamda başlamış durumda. Sadece bunun ilk aşamasındayız. Nükleer savaşa da hiçbir zaman bu kadar yakın olmadık. NATO yöneticileri attıkları adımların nükleer trajediye yol açabileceğini anlamıyor. Rusya’ya saldırmak dünyanın yok oluşudur. NATO şu anki politikasını devam ettirirse bu korkunç gün kaçınılmaz olur.”
“Putin’in Türkiye ziyareti ertelendi ancak bu iptal edildiği anlamına gelmiyor. Rusya’daki devlet başkanlığı seçimlerinin ardından ziyaretin gerçekleşeceğini düşünüyorum. Türkiye tarafsız bir duruş sergiliyor. Ankara ile ilişkiler, güvenliğimiz ve stratejimiz açısından oldukça önemli. Türkiye’nin müttefikimiz olmaması kötü ancak diğer taraftan açık bir şekilde Batı cephesinde yer almaması da iyidir. Batı’nın artık tamamen sorumluluk bilincini kaybettiğini görüyoruz. O hâlde Türkiye, onları durdursun.”