Meclis'te görüşülen türkiye çevre ajansı'nın kurulmasına dair kanun teklifi sayesinde 2022 yılından itibaren geçerli olacak bir uygulama hayata geçirilecek.
Ücretli poşet uygulamasının ardından bir plastik uygulaması daha hayata geçirilecek. projenin kurucuları bu sefer para vermeyip alacağımızı söyledi.
Meclis'e kanun teklifini sunan ak parti konya milletvekili selman özboyacı, depozito yönetim sistemi sayesinde yılda 2 milyar tl ülke ekonomisine katkı sağlanacağını belirtti.
Ak parti gençlik kolları başkanlığını da yürüten milletvekili selman özboyacı'nın öncülüğünde tbmm'ye sunulan türkiye çevre ajansı'nın kurulması ve çevre kanunu'nda değişiklikler yapılmasına dair kanun teklifinin, bazı maddeleri meclis'te görüşüldü.
2022 yılında içecek ambalajında depozito uygulamasının başlayacağını belirten özboyacı, 1 liraya satılan bir şişe suyun üzerine depozito ücreti konularak satılacağını, tüketildikten sonra da geri verildiğinde depozito ücretinin tüketiciye iade edileceğini söyledi. özboyacı, ''2022 yılının başından itibaren içecek ambalajların girişini zorunlu hale getiriyoruz. böylece piyasa ürün sürenler, piyasaya sürdükleri ürünlerin depozito bedellerini en başta ajansa yatıracaklar. daha sonra bunu satacaklar."
"satış noktalarından depozito bedeli üzerine konularak paralarını alacaklar. satış noktaları da, üzerine depozito ücretini koyarak vatandaşa satacak. bir şu şişesini, meşrubat şişesini alan bir vatandaşımızda, normalde aldığından bir miktar fazlaya aldı, bunu tüketti, geri bu şişeyi otomata atabilir, markete geri verebilir ve bunu yaptığı anda, şişesini geri verdiğinde o fazla ödediği kısmı geri alacak ve aynı ücreti ödemiş olacak. biz bunu atığın, atık haline gelmeden hammaddeye dönüşmesini sağlamış olacağız. bu konuda duyarsızlık yapıp, o atığı çöpe atarlarsa kendi depozito bedellerini yakmış olacaklar'' dedi.
Depozito yönetim sisteminin ülke ekonomisine yıllık 2 milyar tl kaktı sağlayacağını ifade eden özboyacı, ''almanya'da, isveç'te, hollanda'da, danimarka'da bu sistem yüzde 92'lerin üzerinde bir başarıyla gerçekleşiyor. biz de 2022 yılında yüzde 70, 2023 yılında yüzde 80 ve 2024'ten sonra en az yüzde 90 olmak üzere bu içecek ambalajlarının geri dönüşümünü sağlamayı hedefliyoruz." dedi.