Peki, bu ücretli öğretmenlerin diğer öğretmenlerden ayrılan hakları nelerdir, neler yaparlar?
Ücretli Öğretmeni, Kadrolu Öğretmenden Ayıran Haklar
Ücretli öğretmen diğer öğretmenlerin okul içi ve dışında tutacakları nöbetlerden muaf durumdadırlar. Ücretli öğretmene sınıf öğretmenliği verilmez. Bunun yerine vekil öğretmenlik görevi verilir. Okullardaki kulüp çalışmalarına katılamazlar. Belirli gün ve haftalarda etkinliklerde görev alamazlar. Memur olmadıkları için bayramlarda çalıştırılamazlar. Ücretli öğretmen nerde hangi okulda olursa olsun kantine bakmakla yükümlü olamaz. Liselerde görevlendirilen ücretli öğretmenler 24 saati geçen derslere giremezler. Ücretli öğretmenler lisans düzeyi veya ön lisans düzeyi mezunu olmalıdır.
Ücretli Öğretmen Sigorta Hakkı
Ücretli öğretmenler aslında parti time çalışan bir işçiyle aynı statüde tutulmaktadır. Yani sigorta primi er kadrolu öğretmenlere nazaran daha az gün sayısı şeklinde yatmaktadır. Ücretli öğretmenlerin hafta tatili, girmedikleri derslerden hem maaşlarından hem de sigorta primlerinden kesinti yapılmaktadır. Fakat hiç bir yerde sigortası olmadan çalıştırılamazlar. Bu yüzden ücretli öğretmen bu durumun kontrolünü kendisi de yapabilir.
Ücretli Öğretmenlere Kadro Hakkı
Ücretli öğretmenler bu alanda belli eğitimi tamamlamış fakat atanamamış olarak görev yapan kişilerdir. Bu kişiler için devlet tarafından belirli yasalar çıkarılmaktadır. Her yıl öğretmen alımı yapılırken. Ücretli öğretmenlere de belirli sayıda kadro açılmaktadır. Bu yüzden her yıl belirli sayıda ücretli öğretmen kadroya geçmektedir. Yıllar geçtikçe verilen emekler kadroya geçince hakkını bulmaktadır. Kadroya geçme hakkı verilmesi için belirli kriterlere bakılmaktadır. Yapılan görev süresi, yatırılan SSK prim gün sayısı, KPSS den alınan puan, belirlenen özel şartlar tuttuğu takdirde kadro için başvuru yapmak mümkün olacaktır.