Yolculuklarımızda nezaket kuralları gereği uçak yolculuklarımızda ayaklarımızı başkalarının koltuğuna uzatmaz, kıyafetlerimiz çıkarmaz ya da tırnaklarımızı kesmeyiz.
Hiç kimsenin beraber yolculuk yapmak istemeyeceği küçük nezaket kurallarını görmezden gelen bu yolculara karşı hostesler bile çaresiz...
Can sıkıcı ve iğrenç kabul edilebilecek davranışlarını gösteren fotoğrafların paylaşıldığı bir sosyal medya platformu oluşturuldu.
İşte o fotoğraflar...
Hostes veya diğer adıyla kabin memuru, uçuşlarda uçak içerisindeki yolcuların konforunu ve emniyetini sağlamakla görevli olan çalışandır. uçak içerisinde, uçuş hariç neredeyse her şey hostesler tarafından yapılır. hosteslik genellikle kadınlar tarafından tercih edilen bir meslektir. erkek kabin memurlarına ise host denmektedir.
Hostesler uçağa binen yolculara oturacakları yeri göstererek uçaktaki düzeni sağlarlar. yer hostesi ve hava hostesi olmak üzere havalimanlarında iki tür hostes bulunmaktadır. yer hostesi, uçağa binene kadarki düzenlemeleri yapar. yolcuları yönlendirir, uçakların iniş-kalkışını kontrol eder. uçak hostesi ise uçak içerisinde yolculara servis hizmeti yapar. hostesler, sadece iyi bir kariyer sahibi olmakla kalmaz, ülkenin ve dünyanın dört bir yanını gezerek yeni deneyimler elde etme imkânına sahip olur.
Yolculuklar esnasında tanıştığı insanlardan pek çok şey öğrenebilir. bu yönleriyle bakıldığında avantajları oldukça fazla olan bir meslektir. hava hostesleri, uzun yıllar çalışarak elde ettikleri deneyimle “kıdemli uçuş görevlisi” ve “baş görevli” gibi unvanlara sahip olabilmektedir.
Hosteslik kolay bir meslek gibi görünse de oldukça zor bir meslektir. hostes; yolcuları selamlamak, güvenliklerini koordine etmek, hava yolculuğunu konforlu kılmak, koltuk yerleşimi esnasında yolcuyu yönlendirmek ve bunlardan çok daha fazlasını yapmakla sorumludur. bire bir yolcularla muhatap olunduğu için devamlı güler yüzlü ve pozitif olunması da gerekmektedir. bazı zorlu yolcularla ilgilenmek için sabırlı ve sakin bir yapıya sahip olmak şarttır. kısacası hostes olmak için eğitimin yanı sıra kişiliğe de oldukça fazla önem verilmektedir.
Uçak içerisindeki düzenin sağlanması, bu düzenin aksamaması, yolcu memnuniyeti ve güvenli uçuş gibi amaçlar doğrultusunda hosteslerin yerine getirmesi gereken belirli görevler vardır. bu görevler şu şekildedir:
Uçuş öncesi yapılan toplantılarda belirlenen talimatlara uygun davranmak ve o talimatları uygulamak, hosteslerin temel görevidir. uçuş öncesi, yani yolcular içeri alınmadan önce uçaktaki koltuk, koridor gibi yerlerin temiz ve düzenli olmasını sağlar. arka, sağ ve sol kapılardaki güvenlik önlemlerini kontrol eder, uçuşun güvenli bir hale gelmesini sağlar.
Yolculara ikram edilecek yiyecek ve içeceklerin teslim alımını, sayımını ve hazırlanmasını yapar. uçağa binerken yolcuları selamlayarak iyi bir yolculuk geçirmelerini diler. yolcuların oturacağı koltuklara yönlendirilmesini sağlar, onlara yol gösterir. el bagajlarının baş üstü dolaplarına yerleştirilmesine yardımcı olur. yolculuk başlamadan önce emniyet kartında yazılı olan talimatları okur ve canlandırma yaparak yolculara acil durumlarda nasıl hareket etmeleri gerektiğini anlatır.
Yolculuk başlamadan önce emniyet kemerlerinin takılmasını sağlar, koltukların dik hale getirilmesi konusunda yolcuları uyarır ve yolcuların sayımını yapar. uçak havalanarak düz konuma geldikten sonra, yiyecek ve içecek ikramına başlar. yolculara bunun haricinde bir istekleri olup olmadığını sorar. yaşlı, hasta, çocuk vb. özel durumu olan yolcularla özel olarak ilgilenir. isteyen yolculara yolculuk yastığı ve polar gibi gereçler getirebilir.
Güvenli çıkış kapılarının yanında seyahat eden yolcuları oturduğu yer konusunda bilgilendirir. acil durumlarda yolculara uygulanması gereken talimatları uygularken yardımcı olur. iniş esnasında yolculara inişe hazırlanıldığını, kemerlerin takılması ve koltukların dik konumda olması gerektiğini hatırlatır. uçaktan inerken yolcuların güvenli bir biçimde uçaktan ayrılmasını sağlar.
Hostesler, yolcularla bire bir iletişim içerisinde oldukları için oldukça dikkatli ve özverili davranmalıdır. yolcu memnuniyetinin sağlanması için hostesin güler yüzlü olması ve iletişim becerisinin yüksek olması gerekmektedir.
Oldukça sabırlı bir kişiliğe sahip olunması beklenen bu meslekte çeşitli nitelikler de aranmaktadır. bu nitelikler şu şekildedir:
Öncelikli olarak türkiye cumhuriyeti vatandaşı olma ve en az lise mezunu olma şartı aranmaktadır. hava hostesi olabilmek için belirli eğitim niteliklerine sahip olma şartı aranmaktadır.
Yurtdışı uçuşlarında hostes olacak kişilerin en az bir yabancı dil bilmesi gerekmektedir.
Hostesi olunacak havayolu firmasının istediği şehirde yaşama şartının kabul edilmesi gerekmektedir. herhangi bir suçtan sabıkası bulunmamış olması gerekmektedir. adli sicil kaydı temiz olmalıdır.
Boy aralığının 160 cm ve 180 cm aralığında olması gerekmektedir. kilonun da boyla orantılı olması ve ideal kiloda olması şartı bulunmaktadır.
Havaalanının daha önceden belirlediği bir kurumdan alınan sağlık ve fiziki yeterlilik raporunun olumlu olması gerekmektedir. daha önce herhangi bir havayolu şirketinden disiplin cezası alınmamış olması şartı aranmaktadır.
Yaş ve medeni durum kriteri, başvurulan havayolu şirketine göre değişiklik göstermektedir.
Bu nedenle bu konuda belirli bir standart söz konusu değildir. fakat havayolu şirketleri genellikle seyahat engeli oluşmaması için medeni durumu bekâr olan ve genç adayları tercih edebilmektedir.
Yolcularla bire bir iletişim halinde olunduğu için havayolu şirketinin belirlediği giyim kurallarına uyulması gerekmektedir. her zaman kişisel bakıma ve dış görünüşe önem gösterilmelidir. bakımsız ve dağınık bir halde uçuşa çıkılmamalıdır.