Üç bakanlık birden seferber oldu: 150 bin çoban aranıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 150 bin çoban alımı yapabilmek için seferber oldu. İhtiyaç sayısı tüm sektörlerden daha fazla.

14.09.2024-10:26 - (Son Güncelleme: 14.09.2024-10:26) Üç bakanlık birden seferber oldu: 150 bin çoban aranıyor

Türkiye, hayvancılık sektöründe verimi ve kaliteyi artırmak için yeni destekleme modeline geçerken, çoban ihtiyacı birçok meslekteki açığı geride bıraktı. İŞKUR'un 2024’ün 2. çeyreğine ilişkin yayımladığı Açık İş İstatistikleri Araştırması Sonuçlarına göre, imalat sektöründe 99 bin 991, toptan ve perakende ticaret sektöründe 62 bin 489, konaklama ve yiyecek hizmetleri sektöründe ise 35 bin 908 açık iş bulunuyor. Ancak, hayvancılıkta çoban ihtiyacı bu sektörlerin hepsini geride bıraktı.

Öğretmen İhtiyacı da Gündemde

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, geçen yıl eylül ayında Türkiye’de 68 bin öğretmen açığı olduğunu açıklamıştı. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ise bu sayıyı kapatmak için 2024’te en az 92 bin atama yapılması gerektiğini belirtmişti. Ancak çoban açığı, 150 bin kişilik ihtiyaçla tüm sektörlerin önüne geçmiş durumda.

Afgan Çobanlar İçin Çalışmalar Devam Ediyor

Yüksek maaşlara rağmen çoban bulmakta yaşanan sıkıntı, istihdam desteği ve eğitim gibi başlıklarla çözülmeye çalışılıyor. Ancak işletme sahipleri, yerli çoban bulmakta zorlandıkları için başta Afganlar olmak üzere yabancı işçilerle bu açığı kapatmaya çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye'de 400 bin küçükbaş hayvancılık işletmesinin aktif olduğunu belirterek, gerekli yasal prosedürlerin tamamlanması hâlinde yabancı çobanların istihdamına engel bir durum olmadığını açıkladı.

Üç bakanlık birden seferber oldu: 150 bin çoban aranıyor

TÜDKİYEB: 150 Bin Çoban Gerekiyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, sektörün sürdürülebilirliği açısından 150 bin çobanın çalışması gerektiğini vurguladı. Çelik, mevcut çoban sayısının 50 bin olduğunu belirterek, yerli çobanların teşvik edilmesini ve yabancı çobanların yasal düzenlemelerle daha fazla istihdam edilmesini talep etti.

Sürü Yöneticilerine 660 Milyon Lira Destek

Tarım ve Orman Bakanlığı, sürü yöneticisi istihdam desteği kapsamında 71 binden fazla işletmeye bugüne kadar 660 milyon lira destek sağladı. Bu uygulama, 2014 yılından beri devam ediyor. Çoban başına sağlanan destek miktarı 2021’de 6 bin lirayken, 2023 yılında 30 bin liraya çıkarıldı. Ayrıca, eğitimini tamamlayan 50 binin üzerinde sürü yöneticisine sertifika verildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal