TYT, AYT, YDT puan hesaplama işlemi nasıl yapılır? YKS puan ve sıralama hesaplama 2022

Her yıl olduğu gibi bu yıl da milyonlarca öğrenci üniversite sınavına girecek. Peki bu sınavların puan hesaplamaları nasıl yapılıyor? İşte detaylar...

18.06.2022-10:08 - (Son Güncelleme: 18.06.2022-10:08) TYT, AYT, YDT puan hesaplama işlemi nasıl yapılır? YKS puan ve sıralama hesaplama 2022

Her sınav dönemi olduğu gibi bu sınav döneminde de en çok merak edilen konulardan biri de puan hesaplama oldu. Milyonlarca kişi hem baraj puanı konuları hem puan hesaplama hem de alınan puanla hangi bölümlere gidildiğini araştırmaya başladılar. Biz de sizler için bu soruların cevaplarını vermeye çalıştık. Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

YKS'de baraj puanı kaç?

Bu yıl TYT ve AYT sınavlarında baraj puanları kaldırıldı. Adaylar herhangi bir baraj puanına takılı kalmadan sınavlara girebilecekler.

YKS'de netler kaç puan?

Hesaplamada şu yol takip edilmektedir;

Her adayın verdiği doğru ve yanlış sayısı belirlenip doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının 4'de 1'1 çıkarılarak ilgili testten alınan ham puan bulunur.

Her adayın ilgili testten aldıkları ham puanlar baz alınarak o teste ait bir ortalama ve standart sapma belirlenir.

Bu ortalamalar ve standart sapmalar belirlendikten sonra tüm adayların ortalaması 50, standart sapması 10 olan puanlar hesaplanır.

Sınav sonrası eğer yetkili merciler soru iptali kararı alırlarsa bu sorular değerlendirme dışına alınırlar.

YKS puan hesaplama nasıl yapılmaktadır?

*TYT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A-TYT) hesaplanır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden en az 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma gereklilikleri vardır. Sadece bu koşulları sağlayan adaylar için A-TYT puanı hesaplanacaktır.

*A-TYT puanı kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TYT puanı oluşturulur.

*AYT ve YDT'de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E'deki ağırlıklar kullanılarak adayların ağırlıklı puanları (A- SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir (Tablo 1D). Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için ağırlıklı puanlar hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan, TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA, DİL puanları hesaplanmayacaktır.

*A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL puanlarının her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek SAY, SÖZ, EA, DİL puanları oluşturulacaktır.

*Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru bulunacaktır.

YORUM YAZ..
Modal