Ülkemiz birçok fay hattının üzerinde bulunduğu için çok sık depremlere rastlanmaktadır. Türkiye'de bulunan ve deprem oluşturma aralığı 2 bin yıl olan Tuzla fayının ise 2 bin yıldır kırılmadığı ortaya çıkarken Tuzla fayında çıkacak bir depremde binlerce insanın yaşamı tehlikeye girebilir. Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıldır İzmir fayı, Gülbahçe fayı, Yağcılar fayı, Seferihisar fayı ve Tuzla fayının incelendiğini açıkladı.
Tuzla fayının üretebileceği en büyük deprem 7,1 şiddetindedir. Ülkemizde ki fay hatlarının büyük bir çoğunluğunun yerleşim yerlerinde bulunduğunu söyleyen Hasan Sözbilir, Tuzla fayının Doğanbey'den başladığını kuzeye doğru Çatalca, Orhanlı gibi köylerden geçerek Gaziemir ve Menderes taraflarından Konak ve Bonova’ya kadar uzandığını açıkladı. Tuzla fayının ürettiği bir depremin 10 bin civarı bir can kaybına neden olacağını belirten Sözbilir, bugüne kadar 150 civarı fay hattının incelendiğini bu fayların bir kısmında ise deprem zamanının yaklaştığını vurguladı. Araştırmalarda İzmir'de bulunan Tuzla ve Seferihisar faylarının uzun zamandır deprem üretmediğinin ortaya çıktığını dile getiren Sözbilir, dört üniversite ile beraber Gülmürdür fayı, Mordoğan fayı, Kemalpaşa fayı, Bergama fayı içlerinde olmak üzere dokuz fay hattı üzerinde çalışma yapacaklarını belirtti.
İzmir'de büyük bir yıkıma neden olabilecek depremin merkez üssü; Küçük Menderes Fayı, Tuzla Fayı ve Samos Fayı'nın kesiştiği noktada yer almaktadır. Bu faylar üzerinden daha önceleri çok şiddetli depremler meydana gelmiştir. İzmir’in güneybatısında Cumaovası ile Doğanbey bunu arasında Kuzeydoğu-Güneybatı genel doğrultulu bir yapısal hat şeklinde uzanmaktadır. Güneybatıya doğru doğrultusu kuzeye dönen bu çizgisellik, doğu ucunda Cumaovası Fayı’na birleşir. Batı ucuna rastlayan Doğanbey burnundan da fay Ege Denizi’ne ulaşmaktadır.