İnsanlar günün belli bir bölümünü tuvalette geçiriyor. Ancak tuvalette kalmanın süresini kimse önemsemiyor. Bazı kişiler bu süreyi abartabiliyor. Ancak tuvalette 5 dakikadan fazla kalmanın ne kadar tehlikeli olduğunu biliyor muydunuz? Uzmanlar her geçen gün bu sayının arttığını belirterek, tehlikeli olabileceği konusunda uyarıyor.
İnsanoğlunun temel ihtiyaçlarından biri olan tuvalet, bazen dinlenme yeri olarak da kullanılabiliyor. Özellikle son zamanlarda birçok kişi tuvalete giderken yanına kitap, cep telefonu veya gazete ile birlikte gidiyor. Uzmanlar ise uzun süren bu tuvalet molaları hakkında önemli uyarılarda bulundu. Tuvalette 5 dakikadan fazla kalmanın zararlarını tahmin bile edemezsiniz. Hatta o hastalığa bile sebep olabiliyor. İşte detaylar...
Bir sağlık uzmanı, tuvalette uzun süre geçirmenin anüs içerisinde basınç oluşmasına sebep olarak hemoroid (basur) riskini artırabileceğini belirtti.
Hemoroid, anüste veya anüs çevresinde genişlemiş kan damarlarıdır. Bağırsak hareketleri sırasında kronik kabızlık ile bağlantılıdır.
Tuvalette fazla zaman geçirmek o bölgedeki kan akışını engelleyebilir. Sağlık uzmanı Stephanie Taylor bu konuda "Tuvalette oturmaktan, gazete okumaktan veya sosyal medyada gezinmekten keyif alıyor olsanız da bu rektumunuza zarar verebilir." dedi.
Taylor, "Anüsünüz alt yarınızın geri kalanından farklı bir seviyedeyken oturduğunuzda, bu alt rektumunuzdaki damarlara ekstra baskı uygular, bu da sonunda rahatsız edici olabilen ve rektal kanamaya neden olan hemoroidlere yol açabilir." dedi.
Tek seferde uzun süre tuvalette durmaktan kaçının. Bağırsaklarınızı boşaltmak sadece 5 dakika sürmeli, 5 dakikadan fazla bağırsak hareketi olmadan oturuyorsanız kabız olduğunuzun göstergesidir.
Sağlık uzmanı Mayo Clinic, “Bazen hemoroidde bir pıhtı oluşabilir. Tehlikeli olmamasına rağmen, son derece acı verici olabilir. Bazı durumlarda delinmesi ve boşaltılması gerekir.” dedi.
Hemoroidi önlemek için yüksek lifli beslenebilir, daha fazla sıvı tüketebilirsiniz.
Ayrıca sağlık uzmanları tuvalette uzun süre beklemenin dışkının kurumasına ve geçmesinin zorlaşmasına sebep olduğunu dile getirdi.