17.03.2021-10:01 (Son Güncelleme:13.12.2021-14:35)


1

OĞUZ ATAY KİMDİR?

OĞUZ ATAY KİMDİR?

"Oğuz Atay kimdir?" sorusu, yolu ve yönü bir şekilde edebiyat dünyasından geçmiş her insanın merak ettiği bir sorudur. Oğuz Atay 12 Ekim 1934'te Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde doğmuştur. Babası Cemil Atay, Kastamonu milletvekilidir.



2

Oğuz Atay, lise öğrenimini 1951′de bugünkü adıyla Ankara Koleji olarak bilinen Ankara Maarif Koleji'nde tamamlamıştır. 1957′de ise İTÜ İnşaat Fakültesi'nden mezun olmuştur.



3

Mezuniyetinin 3 yıl sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Bölümü'nde öğretim üyesi olan Oğuz Atay, 1975'te burada doçent oldu. Doçentlik döneminde Topografya adında mesleki bir kitap yazdı ve bu kitap uzun yıllar ders kitabı olarak okutuldu.



4

OĞUZ ATAY VE TUTUNAMAYANLAR

OĞUZ ATAY VE TUTUNAMAYANLAR

Oğuz Atay, her ne kadar mühendis olsa da her zaman edebiyat dünyasına yakın olmuştur. Türk ve dünya edebiyatına olan hakimiyeti onun bütün kitaplarında kendisini göstermektedir. Bu kitaplardan biri de Tutunamayanlar'dır. Tutunamayanlar, yayınlandığı tarihten itibaren, modern Türk Edebiyatı'na çok şey katmıştır. Kendisinden önceki kitapların yapısına hiç benzememesinin yanında, kendisinden sonra gelenlere ilham kaynağı olmuştur.



5

İlk postmodern romanımız olarak bilinen Tutunamayanlar, Oğuz Atay'ın sağlığında değeri anlaşılmayan bir kitaptır. Öyle ki, uzun süre kitabı yayınlayacak bir yayınevi bulunamamıştır. Tutunamayanlar, daha sonra 1970 TRT Roman Ödülü'ne layık görülmüştür. Oğuz Atay'ın kitaplarının çoğu, onun yaşadığı dönemde ikinci baskıyı bile görememiştir. Ancak ölümünün ardından Türk edebiyatında hak ettiği konuma gelmiştir.



6

OĞUZ ATAY KİTAPLARI

OĞUZ ATAY KİTAPLARI

Oğuz Atay, edebiyat dünyamıza birbirinden değerli kitaplar kazandırmıştır. Bilinç Akışı Tekniğini kitaplarında yoğun olarak kullanan Oğuz Atay'ın yayınlanan kitapları şu şekildedir; Tutunamayanlar (1972) Tehlikeli Oyunlar (1973) Bir Bilim Adamının Romanı (1975) Korkuyu Beklerken (1975) Oyunlarla Yaşayanlar (1975) Günlük (1987) Eylembilim (1998)

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR