TÜSEDAD’tan çiğ süt fiyatına zam talebi: Süt ve süt ürünlerine büyük oranda yansıyacak

Türkiye Süt Üreticileri ve Süt Sanayi Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt fiyatlarına önemli ölçüde zam yapılması talebinde bulundu. TÜSEDAD’ın talebi yanıt bulursa yapılacak olan zam süt ve süt ürünlerini etkileyecek. İşte detaylar…

13.08.2024-17:07 - (Son Güncelleme: 13.08.2024-17:07) TÜSEDAD’tan çiğ süt fiyatına zam talebi: Süt ve süt ürünlerine büyük oranda yansıyacak

Süt ve süt ürünlerine dev zam kapıda. Türkiye Süt Üreticileri ve Süt Sanayi Derneği (TÜSEDAD), çiğ süt fiyatlarının önemli ölçüde artırılması gerektiğini vurguladı. Artan elektrik ve mazot maliyetlerinin çiğ süt üretimine yansıması, süt ve süt ürünleri fiyatlarının da yükselmesine neden olacak. TÜSEDAD, Temmuz 2024 itibarıyla çiğ süt üretim maliyetinin litre başına 17,54 TL olduğunu belirterek, çiğ süt tavsiye fiyatının 21,05 TL/lt olarak belirlenmesini önerdi. Bu talep, sektörde sürdürülebilir kârlılığı sağlamak ve üretimin devamlılığını desteklemek amacıyla yapıldı.

Maliyetlerle beraber zam kaçınılmaz görünüyor

Elektrik ve mazot fiyatlarındaki artışların, çiğ süt üretim maliyetlerini yüzde 3,2 oranında artırdığı belirtilirken, reforme inek ve düve kesim fiyatlarındaki düşüşlerin ise süt üreticilerinin gelirlerini olumsuz etkilediği ifade edildi. TÜSEDAD, bu maliyet artışlarının üzerine yüzde 20 kâr eklenerek yeni fiyatın uygulanması gerektiğini savundu.

TÜSEDAD’tan çiğ süt fiyatına zam talebi: Süt ve süt ürünlerine büyük oranda yansıyacak

Süt ve süt ürünlerine yansıyacak

Mevcut durumda Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından belirlenen çiğ süt tavsiye fiyatı litre başına 14,65 TL olarak uygulanırken, TÜSEDAD'ın talebi doğrultusunda, süt fiyatlarına yüzde 43,6 oranında bir zam yapılması gündeme gelebilir. Bu zam, süt ve süt ürünlerinin perakende fiyatlarına yansıyacak ve tüketiciler üzerinde ek mali yük oluşturacak.

TÜSEDAD’ın bu zam talebi, süt üreticilerinin sürdürülebilirliğini sağlamak adına önemli bir adım olarak görülmekle birlikte, tüketiciler için de ciddi bir maliyet artışını beraberinde getirebilir. Süt fiyatlarındaki bu gelişmeler, hem üreticiler hem de tüketiciler açısından sektörde önemli tartışmalara yol açacak gibi görünüyor. (Kamuajans)

Kürşat Muratcan Kılıç
muratcankilic@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal