Yerli uydu Türksat 6A’nın uzaya fırlatılması için sadece 2 gün kaldı. Türksat 6A, 8 Temmuz'u 9 Temmuz'a bağlayan gece Türkiye saatiyle 00.20'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle fırlatılacak. Türksat AŞ'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olan Türksat 6A'nın fırlatılması büyük bir heyecanla bekleniyor.
AA’da yer alan habere göre; Bu tarihi anı kutlamak amacıyla Türksat Gölbaşı Yerleşkesi'nde "Fırlatma Töreni" düzenlenecek ve tören Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan yapılacak fırlatma işlemi canlı olarak takip edilecek.
Türksat 6A, Türkiye'nin en büyük AR-GE projelerinden biri olarak öne çıkıyor. %80'in üzerinde yerlilik oranına sahip olan uydu, 4,2 ton fırlatma kütlesi ve 8,4 kW gücünde faydalı yük kapasitesi ile dikkat çekiyor. 42 derece doğu yörüngesinde yer sabit (jeosenkron) haberleşme uydusu olarak görev yapacak olan Türksat 6A, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa ve Güney Asya'da geniş bir kapsama alanına hizmet verecek.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın fırlatılmasıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türksat 6A, Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu olarak büyük bir gurur kaynağıdır. Uydunun roketten ayrılmasının ardından yaklaşık 70. dakikada geçici yörüngesine ulaşarak ilk sinyali almayı hedefliyoruz," dedi.
Türksat 6A'nın hizmete girmesiyle Türkiye'nin uydu kapasitesi önemli ölçüde artacak. Uraloğlu, "Türksat 6A, mevcut uydularımızın hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya gibi ülkeleri kapsama alanına alarak, bu ülkelerdeki yerel televizyon kanallarına erişim sağlayacak. Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyara çıkacak," ifadelerini kullandı.
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A'nın yüksek teknolojiye sahip altyapısıyla Türkiye'nin uzay çalışmalarında önemli bir dönüm noktası olacağını belirtti. "Bu proje, hem mühendislerimizin bilgi birikimini hem de ülkemizin teknolojik kapasitesini ortaya koyuyor. Türksat 6A, sadece Türkiye'nin haberleşme kapasitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel ve küresel ölçekte de rekabet gücümüzü artıracak," dedi.
Türksat 6A, Türkiye'nin uzay alanındaki bağımsızlık hedefinin önemli bir göstergesi olarak kabul ediliyor. Uraloğlu, "Türksat 6A'nın fırlatılması, Türkiye'nin uzay alanındaki bağımsızlık hedefini bir adım daha ileriye taşıyacak ve Türksat, 6 aktif haberleşme uydusuyla dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasında yerini sağlamlaştıracak," şeklinde konuştu.