Türksat 6A geri sayıma geçti: Uzaya gönderileceği tarih belli oldu

Türkiye’nin önemli projelerinden birisi olan Türksat 6A’nın uzaya fırlatışı ile ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Buna göre uydu ABD’deki son testlerinin ardından Temmuz’un ikinci haftası içerisinde uzaya gönderilecek.

22.06.2024-11:54 - (Son Güncelleme: 22.06.2024-12:06) Türksat 6A geri sayıma geçti: Uzaya gönderileceği tarih belli oldu

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türksat 6A'nın güncel durumu hakkında bilgi vererek, uyduya dair görselleri sosyal medya hesabından paylaştı.

ABD’de son testleri gerçekleştiriliyor

AA’da yer alan habere göre; Bakan Uraloğlu, 4 Haziran gecesi Antonov An-124 tipi uçakla Türkiye'den ABD'ye doğru yola çıkan Türksat 6A'nın 19 saatlik bir yolculuğun ardından Florida'daki SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na ulaştığını ve burada son testlerin gerçekleştirildiğini belirtti.

Uraloğlu, Türksat 6A'nın artık uzaya fırlatılması için geri sayımda olduğunu vurgulayarak, "ABD'ye ulaştıktan sonra yapılan standart testler tamamlanmak üzere. Temmuz ayının ikinci haftasında, yerli ve milli gururumuz Türksat 6A'yı Falcon-9 roketiyle uzaydaki yörüngesine göndereceğiz. Yüzde 81'in üzerinde yerlilik oranıyla geliştirilen uydumuz, 15 yılı aşkın süre boyunca hizmet verecek," dedi. Uraloğlu, uydunun faaliyetlerinin bakanlık ve ilgili kurumlar tarafından yakından izlendiğini ve Türksat uydularının yedekliliğini sağlarken mevcut kapasiteyi de artıracağını ifade etti.

Türksat 6A geri sayıma geçti: Uzaya gönderileceği tarih belli oldu

400'e yakın testten geçti

Türksat 6A'nın üretim sürecinde 400'e yakın çevresel ve fonksiyonel testi başarıyla tamamladığını belirten Uraloğlu, "Türksat 6A, SpaceX Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'na indirildikten sonra hangarda yerini aldı. Seyahat sonrası testler burada yapılıyor. Uzaya gönderilmesinin ardından yaklaşık 10 gün sürecek yolculuk başlayacak. Uydu, yörüngesine ulaştıktan sonra yörünge testlerine başlayacak. Testlerin tamamlanmasının ardından Türksat tarafından yörüngede teslim alınacak ve faaliyete geçirilecek. Türksat 6A ile Türksat'ın kapsama alanı Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya'yı da içine alacak şekilde genişleyecek. Böylece Türksat 6A ile Türkiye'nin uydularının ulaştığı nüfus 3,5 milyardan 5 milyarın üzerine çıkacak," dedi.

Uraloğlu, 7,2 kilovat güç kapasitesiyle 15 yıl boyunca hizmet verecek olan Türksat 6A'nın, Türkiye'nin kendi haberleşme uydularıyla dünya nüfusunun yüzde 65'inden fazlasına erişmesini sağlayacağını ve uydunun Ku Band kapasitesiyle yayıncılık sektörüne de katkı sunacağını belirtti.

Yaren Eryılmaz
yareneryilmaz@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal