2019 Aralık ayında büyün dünyayı ansızın etkisi altına alan koronavirus pandemisi, ekonomik alanda tüm sektörleri olumsuz etkileyen turizm de bu sektörlerin en başında yer alıyor. Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile Ticaret ve Kalkınma Konferansı'nın (UNCTAD) hazırladığı ortak rapora göre kovid salgını yüzünden dünya çapında meydana gelen milli gelir kaybı 4 trilyon doları aşabilir.
Hazırlanan Raporda, pandemi nedeni ile 2020'de turizm sektöründeki kayıp 2,4 trilyon doları bulduğu dile getirdi. Öte yandan turizmin geçtiğimiz yıl 1990'lardaki seviyeye indiği, 2023'e kadar sektörde ilerleme yaşanmasının ön görüldüğü vurgulanıyor. En kötü duruma göre, küresel alanda uluslararası turist sayısında yüzde 75 düşmesi yaşanması durumunda, direkt olarak turist harcamalarında 948 milyar dolar azalma olacak, ancak bunun ekonomideki gerçek boyutu 2,4 trilyon doları bulacak.
Birçok ülkenin giriş çıkışlarını kapatması ve seyahat kısıtlamaları ile beraber sektör büyük kayıplar meydana geldi. Dünyada en çok turist çeken destinasyonların da baştı çeken Türkiye de bundan en fazla olumsuz etki alan ülkeler arasında yer aldı. Bu süreçte Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısında yüzde 69’luk kayıp yaşandı. Bunun direkt olarak turizm alanında ekonomide 33 milyar dolar kayba sebep olduğu tahminler arasında. Yeme-içme, perakende ticaret, iletişim ve ulaşım gibi yan sektörler ile beraber bu kaybın yaklaşık üç katına çıkarak 93 milyar dolara çıktığının altı çiziliyor. Hazırlanan rapora göre Türkiye’nin yalnızca turizmden kaynaklanan kaybın toplam milli gelirdeki payının yaklaşık yüzde 9'u barındırıyor. Buna duruma göre Türkiye turizmde en büyük kayba uğrayan ülke oldu.
2020’ye ilk defa kadar yüksek beklenti ile giriş yapan turizm sektörü ise mecburen tüm dinamiklerini ele almaya ve tekrar yapılanmaya odaklandı. Dünya genelinde pandeminin etkilerinin azalması ve Türkiye’nin aşılamadaki hızıyla birlikte normalleşme adımları da ardı ardına atılmaya başlandı. Seyahat kısıtlamalarının kaldırılması ile beraber turizm sektörü de beklentilerini artırdı. Bunun yanı sıra hükümet, Türkiye’ye seyahat kısıtlaması uygulayan ülkelerle dirsek temasına geçerek yasakların kalkması amacı ile görüşmelerini hızlandırdı.
Fransa'da 17 Haziran'da Türkiye'yi seyahat kısıtlaması konulan kırmızı ülke listesinden çıkarmıştı. Türkiye'den Fransa'ya giden vatandaşlar için 10 günlük karantina zorunluluğu kaldırılmıştı.
Rusya'da 15 Nisan'da verilen karar ile Türkiye ile uçuşlara sınırlar koymuştu. Ancak Rusya, Türkiye'ye tüm uçuşların 22 Haziran itibarıyla tekrar başlatılması kararı verilmişti.
Rusya ve Fransa’nın seyahat yasaklarını kaldırmasından sonra diğer bir iyi haber de Almanya ve Avusturya’dan geldi.
Almanya Dışişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile mücadele kapsamında 17 Mart 2020 tarihinde uygulanmaya başlayan ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu tamamen veya kısmen Kovid-19 risk bölgesi olarak sınıflandırılan 80 ülkeye yönelik seyahat uyarısını kaldırdığını duyurdu. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas yaptığı açıklamada, "Olumlu gelişmelerin olduğu yerde, kısıtlamaları sürdürmek için bir sebep yok" dedi. Almanya'nın yasağı kaldırması ile birlikte Türkiye'ye 3 milyon turistin gelmesi bekleniyor. Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebi ile aralarında Türkiye'nin de olduğu çok sayıda ülkenin risk seviyesini çok yüksek olarak tanımlanan kırmızı listeden çıkartıldığını, bu duruma göre iki doz aşı yaptıran ve üzerinden 14 gün geçen kişilere karantina uygulanmayacağını açıkladı.
Fas Kraliyet Havayolları'nı Facebook sayfası üzerinden yaptığı açıklamada, 11 Temmuz'dan itibaren Kazablanka'daki V. Muhammed Havalimanı'ndan Antalya'ya doğrudan uçuşlara başlayacağı duyurdu.
DİĞER ÜLKELER DE YASAKLARI 2-3 HAFTA İÇİNDE KALDIRABİLİR
Türkiye yasağına Hollanda, Belçika ve Danimarka, İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkeleri devam ediyor. Avrupa’nın lokomotifi konumundai Almanya’nın yasakları kaldırmasından sonra bu ülkelerinde önümüzdeki 2-3 hafta içinde yasakları kaldırması bekleniyor.
Rusya'nın uçuş kısıtlamasını kaldırmasından sonra Antalya'ya turist akını başladı. Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, 22-29 Haziran arasında Antalya Havalimanı'na dış hatlardan 1707 uçakla 326 bin 570 yolcu geldiğine dikkat çekti. Hava trafiğinin özellikle Rusya'dan gelen uçuşların başlaması ile birlikte yoğunlaştığını ifade eden Varol, Antalya'ya 8 günde gelen Rus yolcu sayısının 110 binden fazla olduğu cümlelerine yer verdi. Rusya'dan 20 noktadan 8 günde 389 uçakla yolcu geldiğini söyleyen Varol, günde ortalama 15 bin Rus turistin kente geldiğini bildirdi.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, hava trafiklerinde yoğunluk olduğunu, turistlerin gözdesi olan Antalya'da ise yüzde 120'lik uçuş artışı olduğunu dile getirdi.
Bakan Ersoy "Kurallar eksiksiz şekilde Türkiye’de de uygulanıyor. Yasaktan çok sınırlamalar diyelim. Belli sürelerde aktivitelere başlanmıştı. Aşı yoğun şekilde yapılırsa, 50 milyonu geçti. Aşıya ikna edilmeliyiz. Hava trafikleri başlamıştı. Antalya’da yüzde 120’ye varan artışlar var. İstanbul Havalimanı’nda yüzde 60’lar var. Edirne, Muğla girişlerinde yüzde 110 artış olmaya başladı" dedi.
AKTOB Başkan Yardımcısı ve Limak Holding Turizm Grup Başkanı Kaan Kavaloğlu, aşılamadaki hızlı artış ve vaka sayılarının düşüşü ile beraber seyahat yasaklarının kaldırıldığına da dikkat çekti. Tekrar seyahat eden Rus ve Alman turistin Antalya'daki kapalı otellerin kapılarını açtığını anlatan Kavaloğlu, "Antalya'daki otellerin yüzde 90'ı açıldı" dedi.
Öte yandan Avrupa Birliği'nde (AB) "Dijital Covid Sertifikası" uygulaması, 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi. Türkiye'nin de aralarında olduğu AB dışındaki bazı ülkelere uygulanan, 'zorunlu haller dışında seyahat kısıtlaması'na devam edilecek. Komisyon, kısıtlamaları her 2 haftada bir gözden geçiriyor