Dün ülkemizin bazı bölgelerinde oluşan ışık hüzmeleri meteor düştü şeklinde yorumlandı. birçok yerden çekilen görüntüler sosyal medyada gündeme gelirken konuyla ilgili olarak incelemeler yapıldı.
Konuyla ilgili olarak, ege üniversitesi fen fakültesi, fizik bölümü öğretim üyesi doç. dr. ozan ünalan açıklamalarda bulundu ve olayın meteor olduğunu belirtti.
Olayın yaşanmasının ardından vatandaşlar, meteor nedir? şeklinde aramalar yaptı.
Meteor nedir? göktaşları bazen dünya’nın atmosferine girer. atmosfere giren göktaşlarına meteor denir. genellikle kum tanesiyle çakıl taşı arasındaki büyüklüklerde olan meteorlar atmosferde yanar.
Meteor düşmesi nedir? objeler dünyanın atmosferine girdiği andan itibaren sürtünme, basınç ve diğer kimyasal etkileşimlerin de sonucu olarak ısınmaya ve sonrasında bu ısıyı yaymaya başlar. böylece meteora dönüşmüş olur ve "ateş topu" oluşturur. kayan yıldız olarak da bilinir. astronomlar en parlak olanlara bolit derler. gök taşlarının atmosferi aşıp da bıraktığı etkiler kendi aralarında çok çeşitlidir. jeologlara göre, bolitler krater oluşturabilecek büyüklükte meteoritlerdir. dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.