Meteoroloji, başta İstanbul olmak üzere 14 il için hem sağanak hem de toz taşınımı uyarısında bulunarak açıklamada şu ifadelere yer verdi: ‘‘Marmara ve Ege’de yer yer toz taşınımı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır’’ şeklinde uyarı yapıldı.
Alerjik reaksiyonlara dikkat!
Toz taşınımı bugünden itibaren etkisini göstereceğini belirten uzmanlar, bahar döneminde meydana gelen toz taşınımının tarım için faydası olacağı söylenirken, alerjik reaksiyonlara karşı da önlem alınmasını öncelikle maske kullanımına geçilebileceği ifade ediliyor.
Sarı kodlu 14 il!
Ensonhaber’den ulaşılan bilgilere göre, Meteoroloji toz taşınımı için uyarıda bulunduğu sarı kod uyarılı şehirler ise şu şekilde sıralanıyor; Adana, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Hatay, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Siirt, Van, Batman, Şırnak, Osmaniye bu bölgelerdeki kişilerin zor koşullarda kalmamaları adına uyarılarda bulunuldu.Toz taşınımını solumanın zararları nelerdir?
Uzmanlardan uyarı!
Uzmanların tavsiyesi üzerine; tozlu ortamlarda çalışan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmeleri ve solunum yolu sağlıklarını izlemeleri önemlidir.
Solunum yolları sorunları olanlar özen gösterilmeli!
Özellikle toz partikülleri solunum yollarında tahrişe neden olabilir. İnce toz partikülleri, bronşları ve akciğerleri etkileyebilir. Kronik öksürük, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi semptomlara neden olabilir.
Astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) riski
Toz taşınımı solunması, astım ve KOAH gibi solunum yolu hastalıklarının gelişme riskini artırabilir. Astım semptomları alevlenebilir ve KOAH'lı kişilerde semptomlar kötüleşebilir.
Akciğer iltihabı
Toz partikülleri akciğerlerde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu durum, akciğerlerin fonksiyonlarını etkileyebilir ve solunum zorluklarına yol açabilir.
Akciğer fibrozu
Bazı tozlar, özellikle endüstriyel tozlar ve bazı mineraller, akciğer fibrozuna neden olabilir. Bu durumda, akciğer dokusu kalınlaşır ve sertleşir, solunum yetmezliği riski artar.
Kanser riski
Bazı tozlar, özellikle asbest gibi maddeler, akciğer kanseri riskini artırabilir. Bu tür maddelere uzun süre maruz kalmak, akciğer kanseri riskini önemli ölçüde artırabilir.
Kalp ve damar sağlığı
Araştırmalar, toz partiküllerinin kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Özellikle ince toz partikülleri, kalp krizi ve inme gibi kardiyovasküler hastalıkların riskini artırabilir.