Haber365Özel-Ekonomi Servisi
Anımsanacağı üzere, Almanya Şansölyesi Merkel, geçtiğimiz günlerde, Türkiye ile vize serbestisini görüşeceğini açıklamıştı.
Bununla birlikte, AB’nin kabusu, mülteciler ve AB’ye göç konuları olunca, aslında ne olduğunu, Türkiye’nin en önemli AB uzmanlarından Can Baydarol’a sorduk.
DOĞU AKDENİZ’DE SATRANÇ MAÇI
Doğu Akdeniz’de, Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilime, değişen dünya koşullarını da eklediğimizde, her ülkenin bir pozisyon aldığını görüyoruz.
Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin, Doğu Akdeniz’deki gerilimle, Türkiye’ye yaptırım uygulanması talebi ve AB’nin, Türkiye’ye yaptırım gelebilir, açıklamalarından, süreç çok farklı bir yapıya evrildi.
TÜRKİYE, FRANSA’NIN NASIRINA BASIYOR!
Türkiye, Afrika’da, Fransa’nın nasırına basıyor.
Fransa, Afrika’daki yeni sömürge ülkelerini giderek Türkiye’ye kaybediyor. Afrika’dan kaynaklanan kuyruk acısıyla, Fransa’nın adeta, 3. bir doğalgaz alternatifi yaratma peşinde, Doğu Akdeniz’de, en az 10 yıl sürecek, bir maceraya girerken, her ülkenin de kendi pozisyonunu aldığını görüyoruz.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI KOŞULLARI OLUŞTU
Avrupa Birliği’nin 1 numarası Almanya ile ikinci ülke Fransa arasında, Doğu Akdeniz’de çelişen menfaatlerden kaynaklanan, gizli bir ayrışma, artık iyice su üstüne çıkmaya başladı.
Fransa, abartılı bir biçimde, Yunanistan’ın yanında olduğunu gösteren hamleler yaparken, Almanya bu duruma, sessiz kalıyor, görüntüsü verdi.
ALMANYA TÜRKİYE İLE İTTİFAK HALİNDE
Avrupa Birliği ve Küresel Araştırmalar Derneği Başkan Yardımcısı Can Baydarol, Almanya’nın stratejik önem atfettiği konuları, ‘Mülteciler konusu, Türkiye’ye vize serbestisi ve Türkiye ile Gümrük Birliği güncellemesi’ olduğuna işaret etti.
Baydarol, mülteciler konusunda, Almanya’nın Türkiye’yi tampon olarak kullanma, stratejisinin devam ettiğini belirtiyor.
Vize serbestisi ile tam bir serbestinin söz konusu olmayacağını belirten, Baydarol, kısmi bir serbesti getirilecek.
Tam bu noktada, Türkiye şoför vizelerine de serbesti için bastırıyor, dedi.
HER ÜLKE YENİ POZİSYON ALIYOR!
Doğu Akdeniz gerilimi sonrası, dünyadaki her ülkenin, hızla kendi pozisyonunu aldığını anlatan, Baydarol, 1. Dünya Savaşı ile aynı ittifak ve ayrılıkların birebir oluştuğunu ve tarihin tekerrür ettiğini söylüyor.
Almanya’nın çakışan menfaatleri nedeniyle, Fransa’dan uzaklaşırken, Türkiye ile tamamen örtüştüğüne dikkat çekiyor.
ALMANYA NE İSTİYOR?
Baydarol, Türkiye’nin, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya sevk etmek üzere odaklandığı, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile Rus gazına bağımlılığını azaltmak isteyen Almanya’nın bu nedenle, Türkiye ve Azerbaycan’ı desteklediğini kaydetti.
Almanya’nın, orta uzun vadeli tüm projelerinin, Türkiye’yi gösterdiğini belirten Baydarol, ‘Almanya için Türkiye stratejik önemde. Ve Türkiye ile ilişkilerini sessizce derinleştiriyor’ analizini yaptı.
Almanya’nın, Türkiye ile giderek derinleşen ortaklığı sürecinde, bir yandan da, Fransa’yı dizginlemeye çalıştığını kaydetti.
TÜRKİYE’YE ÖZEL ORTAKLIK TEKLİF EDİLECEK!
Aralık ayında, Türkiye ile vize serbestisini konuşmaya hazırlandığına işaret eden, Baydarol, Almanya’nın, bu ortaklığı daha kalıcı hale getirecek hamleler hazırladığı tespitini yaptı.
Baydarol, Şansölye Merkel’in, tamamen pozitif hedeflerle, zirve sonrası, vize serbestisi ve Gümrük Birliği konularını görüşürken, Türkiye’ye, bir teklif daha getireceğini, anlattı.
İlk etapta, Gümrük Birliği güncellemesiyle daha derin bir ekonomik entegrasyona gidildiğini kaydeden, Baydarol, ‘Türkiye’ye, özel ortaklık statüsü’ teklifinin yapılacağını söyledi.
Henüz adı netleşmedeyse de, Almanya’nın konuyu, Türkiye’ye Yeni Üyelik, başlığında çalıştığını belirten, Baydarol, kısıtlı dolaşım ve güncellenmiş Gümrük Birliği antlaşması ile desteklenmiş bir tür imtiyazlı üyelik teklifi yapılacağını ifade etti.