Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları, yeni nesil silahlar, türk savunma sanayisi araçlarının fotoğrafları galerimizde.
Türkiye'nin yeni nesil yerli silahları
Türk savunma sanayisinin iha/siha üreticisi baykar, iha ve siha'ların yer kontrol istasyonunu bir kamyona entegre ederek mobil hale getirdi. türk savunma sanayisinin insansız hava aracı/silahlı insansız hava aracı (iha/siha) üreticisi baykar, araçların ve üzerlerindeki faydalı yüklerin komuta edildiği yer kontrol istasyonu için mobil çözüm geliştirdi.
Şirket bu kapsamda "insansız hava uçakları sistemleri üslerinde" yer alan ve iha/siha'ların komuta edildiği yer kontrol istasyonunu bir kamyon üzerine konumlandırarak mobil hale getirdi. yer kontrol istasyonunun mobil hale getirilmesiyle iha/siha sistemleri hareket kabiliyeti kazandı. böylece istasyonlar, üslerdeki sabit pozisyonlarından farklı olarak ihtiyaç duyulan bölgelere hızla gönderilip görev icra edebilecek. olası tehditlere karşı da yer değiştirme imkanına sahip olacak. yer kontrol istasyonunda, iha/siha'nın uçuşu sırasındaki kontrolünü, bilgi teminini ve araçlarla iletişimi sağlayan elektronik yazılım ve donanım bulunuyor.
Türkiye'nin zırhlı kara aracı üreticilerinden fnss'nin, pt pindad ile ortaklaşa geliştirdiği orta ağırlık sınıfı tank kaplan mt, endonezya ordusunun zorlu testlerinden geçti!
Türk savunma sanayisinin önde gelen zırhlı kara aracı üreticilerinden fnss ile endonezyalı pt pindad firması tarafından türkiye'de tasarlanan ve geliştirilen orta ağırlık sınıfı tank kaplan mt, endonezya'daki kalifikasyon testlerinden başarıyla geçerek seri üretime hazır hale geldi.
Kaplan mt’nin teknik özellikleri
Azami yol hızı: 70 km/sa yol menzili: 450 km azami meyil tırmanma: %60 azami yan meyil: %30 dik engel aşma: 0,90 m hendek aşma: 2,00 m
Motor:dizel transmisyon: tam otomatik mürettebat: 3 (sürücü, nişancı ve komutan) ana silah: 105 mm top ikincil silah: 7,62 mm eş eksenli makinalı tüfek
Gelişen teknoloji hayatımızın her alanına nüfus etmek ile birlikte silah endüstrisini de baştan başa yeniliyor. işte türk silahlı kuvvetleri (tsk) tarafından kullanılan yerli teknoloji ürünü olan silahları sizler için derledik...
Atak helikopteri
Türkiye'nin yerli üretimi taarruz ve taktik keşif helikopteri 'atak' için ilk adım 1995 yılında atılmıştı.
İtalyan agustawestland, tusaş ve aselsan ortaklığında geliştirilen atak t-129 helikopteri ilk uçuşunu italya‘da agustawestland tesislerinde 28 eylül 2009 tarihinde gerçekleştirdi.
Tsk’nın son yıllarda envanterine kattığı t 129 atak helikopteri, hem tarruz hem de taktik keşiflerinde kullanılıyor.
Atak helikopteri, tamamen yerli imkanlarla üretilen silah ve güç sistemlerine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor.
Türk yapımı lazer güdümlü cirit füzesi ve uzun menzili mızrak tanksavar füzesi atak’ın silahları arasında yer alıyor.
T-129 atak, 5 palli ana rotor, güçlü motoru, yeni nesil hedef tespit sistemi, entegre kask sistemi, etkin ve özgün silah teknolojisi, sayısal kokpit mimarisi, görev bilgisayarları ile gelişmiş uçuş ve atış kontrol istemleriyle öne çıkıyor.
Helikopter, iki pilotun da maksimum görüşe sahip olduğu tandem adı verilen önlü arkalı kokpit dizaynıyla dikkati çekiyor. yüksek manevra kabiliyetine sahip ana rotor sistemi ve her biri bin 292 beygir güç üreten iki motoru helikopteri benzerlerinden üstün kılıyor.
Altay tankı
Altay, türkiye'nin geliştirdiği 3+ nesil ana muharebe tankıdır. altay için bmc ve aselsan olmak üzere pek çok üreticinin ortaklığında seri üretime başlanıyor.
Türkiye'nin ilk milli ana muharebe tankı altay’ın tasarımında, türk silahlı kuvvetleri’nin gerçekleştirebileceği her türlü harekat şartları ve katılım sağlayacağı bm/nato harekatlarının ihtiyaçları göz önünde bulunduruldu.
Bu amaçla altay, modern tanklarda kullanılan en yeni teknolojilerle donatıldı. altay, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile türk silahlı kuvvetleri’nin en temel ve caydırıcı güçlerinden biri olacak.
Altay tankında tank komutanı, nişancı, sürücü ve doldurucu, yani 4 mürettebat çalışıyor. altay’ın üzerinde ana silah olarak, pek çok değişik mühimmatı atabilen 120 mm’lik 55 kalibre top mevcut. altay'da, her çeşit tehdide karşı tankı korumak üzere tasarlanan modüler kompozit zırhlar ve mürettebatın kimyasal, biyolojik, radyoaktif ve nükleer tehditlerin olduğu ortamlarda görevlerini gerçekleştirmesine imkan sağlayan yardımcı sistemler de var.
Anka
Tusaş ve tusaş motor sanayi aş (teı), anka platformlarının motor ihtiyacına çözüm sağlamak amacıyla 31 ekim 2014'te imzaladıkları sözleşmeyle anka-s motor modifikasyon projesi'ni başlattı. projeyle tamamen özgün olarak teı tarafından tasarlanıp geliştirilmesi hedeflenen pd170 motorunun hizmete girişine kadar, anka'nın motor ihtiyaçlarına çözüm hedeflendi. böylece teı'nin yurt içindeki insansız hava aracı motorlarına yönelik projelerine bir yenisi eklenmiş oldu.
Proje kapsamında, tusaş tarafından seçilen sivil havacılık motoru, anka'nın ihtiyaçları doğrultusunda modifiye edilerek insansız hava aracı motoruna dönüştürüldü. çalışmalar 155 beygir gücünde, 165 kilogram ağırlığında, 30 bin feet irtifada görev yapabilen bir motora yönelik olarak yürütüldü. yapılan modifikasyonla motorun yüksek irtifada verdiği güç ve elektrik güç üretimi artırılarak insansız hava aracında kullanımı sağlandı.
Cirit füzesi
Cirit türkiye'nin roket ve füze sistemleri üreticisi roketsan tarafından geliştirildi.
Hafif zırhlı/zırhsız sabit ve hareketli hedeflere karşı yüksek hassasiyete sahip, sınıfının en uzun menzilli füzesi cirit, atak helikopterlerince de kullanılmaya başlandı.
Som füzesi
Tübitak sage tarafından geliştirilen ve üretimini roketsan'ın yaptığı yerli cruise füzesi som'un menzili 180 kilometrenin üstünde.